Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to elegancka propozycja na wyjątkowy obiad lub uroczystą kolację. Główne składniki tej przepysznej rolady to szpinak i wędzony łosoś, tworząc doskonałe połączenie kremowego, łagodnego smaku z lekką rybą o charakterystycznym wędzonym aromacie. To doskonałe połączenie natury, ozdobione bogactwem smaków i aromatów, zdrowe i jednocześnie przepyszne. Ta rolada szpinakowa z łososiem, może stanowić doskonałe danie starterowe, które zaskoczy i zachwyci swoim wyglądem i smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowane z miłością, to danie z pewnością wzbogaci każde święto.

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku pure
  • 4 jaja rozmiar L
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 400 g serka kremowego (używam Almette czosnkowy)
  • ok 140 g wędzonego łososia w plastrach

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem – jak zrobić?

  1. Szpinak rozmrażam na patelni. Duszę na niewielkim ogniu dotąd, aż woda z niego odparuje. Dodaję 2 łyżki masła, sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawiam do ostudzenia. Do zimnego szpinaku dodaję żółtka. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do masy i delikatnie mieszam.
  2. Powstałą masę wylewam na dużą blachę z piekarnika (36 cm na 44 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjmuję z pieca i pozostawiam do ostudzenia.
  3. Serek rozcieram i smaruję nim ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż węższego boku układam plastry wędzonego łososia. Całość zawijam w roladę. Owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry.

Porady – dodatkowe informacje

Ja zamiast serka Almette używam serek twarogowy na serniki, dodaję 2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, i kładę go troszkę więcej rolada wtedy ładniej wygląda i smakuje. Zamiast łososia można dać szynkę konserwową.
Do rolady tej robię sos czosnkowy. Bardzo dobrze się komponuje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada szpinakowa z łososiem
Następny przepis: Rolada szpinakowo – łososiowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode