Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Zapraszam do odkrycia wyjątkowego smaku Rolady Szpinakowej z Łososiem. To połączenie doskonałych aromatów i wysokojakościowych składników. Szpinak, łosoś i chrzan tworzą harmonię, która zachwyci każdego miłośnika dobrej kuchni. Do jej przygotowania używamy łososia – ryby bogatej w kwasy omega-3, szpinaku pełnego witamin i minerałów oraz ostrego chrzanu, który nadaje potrawie wyrazistości. Czasem dodajemy serek chrzanowy, aby dodatkowo zbalansować smak. To danie jest doskonałe jako przekąska lub lekki obiad. Uważaj, bo rolada szpinakowa z łososiem i chrzanem całkowicie zawładnie twoim kulinarnym sercem!

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:
  • 2 op. mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 op. łososia wędzonego w plastrach
  • 1 ser typu feta
  • 1 serek chrzanowy
  • 2-3 łyżki chrzanu

Rolada szpinakowa z łososiem i chrzanem – jak zrobić?

  1. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak, smażymy na małym ogniu do odparowania wody ze szpinaku.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez 5 minut, odstawiamy do ostudzenia.
  3. Szpinak odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy żółtka, miksujemy.
  4. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy.
  5. Formę do pieczenia rolady wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę szpinakową, równomiernie rozsmarowujemy.
  6. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Ser feta i serek chrzanowy łączymy ze sobą doprawiamy do smaku chrzanem, rozsmarowujemy na ostudzonym cieście szpinakowym.
  8. Układamy plastry łososia, zwijamy roladę dość ścisło, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do lodówki, roladę najlepiej kroić mocno schłodzoną.

Porady – dodatkowe informacje

Roladę szpinakową z łososiem i chrzanem można podawać na liściach sałaty. Najlepiej układać plastry rolady pod skosem, aby prezentowały się bardziej estetycznie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada szpinakowa z łososiem
Następny przepis: Rolada szpinakowa z nadzieniem na słodko i ziarnami granatu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode