Rolada szpinakowa z łososiem
Zapraszam do odkrycia wyjątkowego smaku Rolady Szpinakowej z Łososiem. To połączenie doskonałych aromatów i wysokojakościowych składników. Szpinak, łosoś i chrzan tworzą harmonię, która zachwyci każdego miłośnika dobrej kuchni. Do jej przygotowania używamy łososia – ryby bogatej w kwasy omega-3, szpinaku pełnego witamin i minerałów oraz ostrego chrzanu, który nadaje potrawie wyrazistości. Czasem dodajemy serek chrzanowy, aby dodatkowo zbalansować smak. To danie jest doskonałe jako przekąska lub lekki obiad. Uważaj, bo rolada szpinakowa z łososiem i chrzanem całkowicie zawładnie twoim kulinarnym sercem!
admin
Składniki:
- Ciasto szpinakowe:
- 2 op. mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 6 jajek
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- 2 op. łososia wędzonego w plastrach
- 1 ser typu feta
- 1 serek chrzanowy
- 2-3 łyżki chrzanu
Rolada szpinakowa z łososiem i chrzanem – jak zrobić?
- Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak, smażymy na małym ogniu do odparowania wody ze szpinaku.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez 5 minut, odstawiamy do ostudzenia.
- Szpinak odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy żółtka, miksujemy.
- Z białek ubijamy pianę, dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy.
- Formę do pieczenia rolady wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę szpinakową, równomiernie rozsmarowujemy.
- Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Ser feta i serek chrzanowy łączymy ze sobą doprawiamy do smaku chrzanem, rozsmarowujemy na ostudzonym cieście szpinakowym.
- Układamy plastry łososia, zwijamy roladę dość ścisło, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do lodówki, roladę najlepiej kroić mocno schłodzoną.
Porady – dodatkowe informacje
Roladę szpinakową z łososiem i chrzanem można podawać na liściach sałaty. Najlepiej układać plastry rolady pod skosem, aby prezentowały się bardziej estetycznie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada szpinakowa z łososiem
Następny przepis: Rolada szpinakowa z nadzieniem na słodko i ziarnami granatu