Rolada szpinakowa z nadzieniem na słodko i ziarnami granatu

Rolada szpinakowa z nadzieniem na słodko i ziarnami granatu

Zapraszam was do odkrycia wspaniałego połączenia słodkich i pikantnych smaków w naszym przepisie na Roladę Szpinakową z Nadzieniem na Słodko i Ziarnami Granatu. Ten niesamowity deser łączy w sobie świeży, lekko gorzki smak szpinaku z delikatną słodyczą nadzienia. Roleda jest przygotowana na bazie delikatnej rolady biszkoptowej ze szpinakiem, co nadaje jej wyjątkowej lekkości. Ostry akcent ziaren granatu dodaje deserowi niepowtarzalnej soczystości, a także fantazyjnie ozdabia wierzch rolady. Przepis jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również zdrowy i pełen witamin. Idealny pomysł na oryginalny i kolorowy deser.

Składniki:

  • Forma: 30×36 cm
  • Składniki ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 20 dag szpinaku
  • 1/4 szklanki oleju
  • Sól do smaku
  • Papier do pieczenia
  • Składniki nadzienie:
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany
  • Pestki z 1 granatu

Rolada biszkoptowa ze szpinakiem z nadzieniem na słodko i ziarnami granatu – jak zrobić?

  1. Szpinak obrać z ogonków, zmiksować.
  2. Jajka posolić do smaku, ubić z cukrem na puszystą masę.
  3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem, olej i zmiksowany szpinak, delikatnie i dokładnie wymieszać.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozsmarować na równy płat, wstawić do nagrzanego piekarnika, piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Po upieczeniu delikatnie zdjąć papier z ciasta, zwinąć za pomocą ściereczki w roladę jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić do wystygnięcia.
  7. Pestki granatu wyłuskać.
  8. Śmietanę ubić na sztywno, potem porcjami dodawać cukier puder wymieszany z zagęstnikiem, ubijać.
  9. Następnie dodać serek mascarpone, całość wymieszać.
  10. Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować białą masą (część kremu zostawić do dekoracji), posypać na krem pestki granatu, zwinąć roladę. Zawinąć w papier do pieczenia, chwilę schłodzić.
  11. Udekorować ciasto pozostałym kremem i pestkami granatu, schłodzić.

Porady – dodatkowe informacje

1.do kremu można dodać 2-3 łyżki jogurtu greckiego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada szpinakowa z łososiem
Następny przepis: Rolada szpinakowo – łososiowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode