Rolada śląska

Rolada śląska

Zapraszam do zapoznania się z tradycyjnym przepisem na Roladę śląską. To danie, które kultywuje kulinarną tradycję Śląska, otworzy przed Tobą wspaniałe smaki i aromaty. Poprzez wybór odpowiednich składników, które zawiera ten przepis, odkryjesz tajemnicę idealnych roladek po śląsku. Kluczowy jest wybór odpowiedniego mięsa – to ono jest bowiem sercem każdej rolady i decyduje o jej finalnym smaku. Ten przepis na roladę śląską przekazuje od pokoleń tajniki przygotowywania tego tradycyjnego dania i teraz Ty także możesz go wypróbować. Przygotuj się na kulinarną podróż do Śląska.

Składniki:

  • mięso wołowe (np. łopatka)
  • cebula
  • ogórki kiszone
  • boczek wędzony
  • musztarda
  • pieprz
  • sól
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia
  • trochę mąki
  • Składników w zależności od ilości mięsa – ja na 8 średnich rolad daję 2 cebule nie za duże, 3 ogórki kiszone też nie za duże, około 120 g boczku
  • Dodatkowo – nitka

Rolada śląska – jak zrobić?

  1. Mięso pokroić w plastry o grubości około 2 cm, rozbić tłuczkiem (najlepiej przez folię).
  2. Cebulę, ogórki i boczek pokroić w drobną kostkę, następnie wymieszać z około 2 łyżeczkami musztardy.
  3. Rozbite mięso posolić i popieprzyć z obu stron. Na jednej stronie lekko posmarować musztardą, a następnie nałożyć farsz i zwinąć w roladki. Roladki dokładnie obwiązać nitką, aby się nie rozpadły.
  4. Na rozgrzanej patelni rozgrzać trochę oleju i mocno zrumienić roladki z obu stron (uważając, aby nie przypalić, bo mogą się stać gorzkie).
  5. Usmażone roladki przenieść do garnka.
  6. Do patelni, na której smażyły się roladki, dodać wodę i ściągnąć wszystko, co pozostało. Następnie całość przelać do garnka z roladkami tak, aby zalać je całkowicie. Gotować około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  7. Po tym czasie wyjąć roladki z garnka i odwinąć nitki.
  8. Przygotować sos, doprawiając go solą i pieprzem.
  9. Do wody dodać około 0,5 szklanki mąki, dokładnie wymieszać i powoli dolać do sosu (ilość mąki zależy od preferowanej konsystencji sosu).
  10. Sos zagotować, a następnie dodać roladki i podgrzać przez chwilę.

Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: roladki po śląsku, jakie mięso na rolady śląskie, rolada śląska przepis, rolada śląska

Rolada śląska – dodatkowe informacje

Podawać z kluskami śląskimi lub czarnymi jak u mnie. Można również z ziemniakami, co kto woli 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada serowo-mięsna
Następny przepis: Rolada szpinakowa z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode