Rolada serowo-mięsna
Smakowita rolada serowo-mięsna to doskonały pomysł na sycące danie obiadowe, które podbije serca wszystkich miłośników mięsno-serowych kompozycji smakowych. Ta wyjątkowa potrawa, łącząca w sobie aromatyczne mięso z delikatnym, rozpływającym się w ustach serem, robi niesamowite wrażenie zarówno pod względem smaku, jak i prezentacji. Ten przepis na roladę mięsno-serową, jest doskonałym rozwiązaniem na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Składniki są łatwo dostępne, a sama potrawa nie wymaga żadnych skomplikowanych technik kulinarnych, dzięki czemu nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jej przygotowaniem. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!
admin
Składniki:
- 7 jajek
- ok. 40 dag żółtego sera
- 200 ml majonezu Winiary
- 500 g mięsa mielonego
- 4 większe ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, kucharek, koperek
Rolada serowo-mięsna – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: Mikserem zmiksuj 6 jaj, następnie dodaj 200g majonezu i zmiksuj. Dodaj żółty ser starty na tartce o grubych oczkach i wymieszaj łyżką. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp koperkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku na złocisty kolor, około 20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. -
2.
Farsz: Pół kilograma mięsa mielonego wymieszaj z jajkiem, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyłóż na upieczony serowy biszkopt i zwijaj. Owij papierem do pieczenia i piecz ok. 40 min w 180 stopniach.
Rolada serowo-mięsna
Sposób przygotowania:
- Ciasto: Mikserem zmiksuj 6 jaj, następnie dodaj 200g majonezu i zmiksuj. Dodaj żółty ser starty na tartce o grubych oczkach i wymieszaj łyżką. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp koperkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku na złocisty kolor, około 20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
- Farsz: Pół kilograma mięsa mielonego wymieszaj z jajkiem, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyłóż na upieczony serowy biszkopt i zwijaj. Owij papierem do pieczenia i piecz ok. 40 min w 180 stopniach.
porady – dodatkowe informacje
Zamiast koperku roladę możemy posypać szpinakiem. Zamiast czosnku można również dodać posiekane i podsmażone pieczarki. Farsz można doprawić ulubionymi przyprawami. Pokrojoną roladę można polać odrobiną sosu – najlepszy pieczeniowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada serowo - drobiowa
Następny przepis: Rolada śląska z kluskami i czerwoną kapusta.