Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną
Składniki:
- 5 białek
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- Masa:
- 250 g. śmietanki 30 %
- dżem brzoskwiniowy (miałam swojski)
- Dodatkowo:
- cukier puder
Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną – jak zrobić?
-
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier połączy się z białkami, wyłączyć mikser. Dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia i olej. Wymieszać łyżką, tak żeby składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto, wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
-
2. Piec w temperaturze 175 stopni 12-13 minut. Kiedy rolada się piecze, przygotować czystą ściereczkę. Rozłożyć ją na blacie i posypać cukrem pudrem. Upieczoną roladę, przełożyć na ściereczkę, papierem do góry. Delikatnie ściągnąć papier.
-
3. Zawinąć roladę, razem ze ściereczką. I zostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na gęsty krem. Wystudzoną roladę rozwinąć. Posmarować dżemem, następnie wyłożyć ubitą śmietanę.
-
4. Zawinąć w roladę. Następnie, roladę owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce, przez kilka godzin. Najlepiej całą noc. Ja zawsze, roladę przekrajam na dwie części i wtedy owijam folią. Tak mi wygodniej. Przed podaniem, roladę posypać cukrem pudrem.
Porady
Jeśli zostaną Wam białka, to można je zamrozić. Nie musicie ich od razu wykorzystywać. Później, kiedy przyjdzie Wam ochota, można je rozmrozić i zrobić taką pyszna roladę z białek. Białka po rozmrożeniu ubijają się tak jak świeże.