Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną

Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną

Ta przepis na roladę na białkach z dżemem i bitą śmietaną to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przyjęty zwyczaj wyrzucania białek po ugotowaniu żółtka wynika z niewiedzy, jak wspaniale można je wykorzystać. Ta delikatna rolada jest niesamowitym objawieniem tego, jak smaczne i wartościowe może być danie na bazie białek. Przygotuj się na niezapomniany smak rolady wypełnionej soczystym dżemem i delikatną bitą śmietaną. Lekka struktura ciasta idealnie kontrastuje z cięższym nadzieniem, tworząc doskonałe połączenie. Ten przepis to idealna propozycja dla tych, którzy chcą cieszyć się deserem, a jednocześnie dbać o linię.

Składniki:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Masa:
  • 250 g. śmietanki 30 %
  • dżem brzoskwiniowy (miałam swojski)
  • Dodatkowo:
  • cukier puder

Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną

    1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier połączy się z białkami, wyłączyć mikser. Dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia i olej. Wymieszać łyżką, tak żeby składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto, wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną

    2. Piec w temperaturze 175 stopni 12-13 minut. Kiedy rolada się piecze, przygotować czystą ściereczkę. Rozłożyć ją na blacie i posypać cukrem pudrem. Upieczoną roladę, przełożyć na ściereczkę, papierem do góry. Delikatnie ściągnąć papier.

  3. Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną

    3. Zawinąć roladę, razem ze ściereczką. I zostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na gęsty krem. Wystudzoną roladę rozwinąć. Posmarować dżemem, następnie wyłożyć ubitą śmietanę.

  4. Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną

    4. Zawinąć w roladę. Następnie, roladę owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce, przez kilka godzin. Najlepiej całą noc. Ja zawsze, roladę przekrajam na dwie części i wtedy owijam folią. Tak mi wygodniej. Przed podaniem, roladę posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli zostaną Wam białka, to można je zamrozić. Nie musicie ich od razu wykorzystywać. Później, kiedy przyjdzie Wam ochota, można je rozmrozić i zrobić taką pyszna roladę z białek. Białka po rozmrożeniu ubijają się tak jak świeże.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada mocno jagodowa
Następny przepis: rolada na waflu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode