ROLADA BOCZKOWA Z METKĄ ŁOSOSIOWĄ
Składniki:
- 2 kg chudego boczku bez skóry
- 25 dkg metki łososiowej Sokołów
- 2 średnie główki czosnku
- sól, pieprz czarny, majeranek do smaku
Rolada boczkowa z metką łososiową – jak zrobić?
-
1. Boczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odkroić nierówne kawałki z grubości i po bokach. Wyrównany kawałek boczku przekroić po grubości nie docinając do końca. Odcięte kawałki boczku pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
-
2. Połowę czosnku wyłożyć na boczek, posypać solą, pieprzem, majerankiem.
-
3. Pozostały czosnek przełożyć do miski. Dodać pokrojony w kostkę boczek, metkę łososiową, doprawić do smaku przyprawami i dokładnie całość wymieszać.
-
4. Masę wyłożyć na połowie rozwiniętego boczku i zwinąć dość ciasno w roladę.
-
5. Roladę owinąć w papier do pieczenia i obwiązać bawełnianą nicią, końcówki papieru związać. Na blaszkę do pieczenia wlać 1/2 l. wody, wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć zwiniętą roladę.
-
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec przez 45 min z każdej strony. Roladę ponownie odwrócić i piec jeszcze przez 15 min z każdej strony. Roladę zdjąć i pozostawić zawiniętą w papier do przestudzenia.
ROLADA BOCZKOWA Z METKĄ ŁOSOSIOWĄ – Dodatkowe informacje
Wytworzony tłuszcz z pieczenia wylać do pojemnika i można używać do smarowania np. pieczywa. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości rolady.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada biszkoptowa z jagodami
Następny przepis: Rolada czekoladowa