ROLADA BOCZKOWA Z METKĄ ŁOSOSIOWĄ

ROLADA BOCZKOWA Z METKĄ ŁOSOSIOWĄ

Sprawdź nasz pyszny przepis na roladę boczkową z metką łososiową. To zdumiewające połączenie soczystego, ulubionego przez wielu boczku z delikatnym, ale jednocześnie intensywnym smakiem metki łososiowej. Ciekawy duet, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis na tę roladę boczkową to idealny pomysł na rodzinny obiad lub niedzielny lunch. Metka łososiowa dodaje potrawie wyjątkowego charakteru i niepowtarzalnego smaku. Ta ekstrawagancka potrawa z pewnością zaskoczy Twoich gości swoją oryginalnością i jest idealna dla tych, którzy chcą poeksperymentować w kuchni i wprowadzić do swojego jadłospisu coś nowego.

Składniki:

  • 2 kg chudego boczku bez skóry
  • 25 dkg metki łososiowej Sokołów
  • 2 średnie główki czosnku
  • sól, pieprz czarny, majeranek do smaku

Rolada boczkowa z metką łososiową – jak zrobić?

  1. rolada boczkowa z metką łososiową

    1. Boczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odkroić nierówne kawałki z grubości i po bokach. Wyrównany kawałek boczku przekroić po grubości nie docinając do końca. Odcięte kawałki boczku pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.

  2. rolada boczkowa z metką łososiową

    2. Połowę czosnku wyłożyć na boczek, posypać solą, pieprzem, majerankiem.

  3. rolada boczkowa z metką łososiową

    3. Pozostały czosnek przełożyć do miski. Dodać pokrojony w kostkę boczek, metkę łososiową, doprawić do smaku przyprawami i dokładnie całość wymieszać.

  4. rolada boczkowa z metką łososiową

    4. Masę wyłożyć na połowie rozwiniętego boczku i zwinąć dość ciasno w roladę.

  5. rolada boczkowa z metką łososiową

    5. Roladę owinąć w papier do pieczenia i obwiązać bawełnianą nicią, końcówki papieru związać. Na blaszkę do pieczenia wlać 1/2 l. wody, wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć zwiniętą roladę.

  6. rolada boczkowa z metką łososiową

    6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec przez 45 min z każdej strony. Roladę ponownie odwrócić i piec jeszcze przez 15 min z każdej strony. Roladę zdjąć i pozostawić zawiniętą w papier do przestudzenia.

ROLADA BOCZKOWA Z METKĄ ŁOSOSIOWĄ – Dodatkowe informacje

Wytworzony tłuszcz z pieczenia wylać do pojemnika i można używać do smarowania np. pieczywa. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości rolady.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada biszkoptowa z jagodami
Następny przepis: Rolada czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode