Rolada czekoladowa

Rolada czekoladowa

Rolada czekoladowa to najprawdziwszy rarytas dla wszystkich łasuchów i miłośników słodkości. Jej filigranowy, puszysty biszkopt przełożony aksamitnym, intensywnym smakiem kremu czekoladowego tworzy prawdziwe symfonię smaku. Urocza spirala nadaje deserowi elegancji, a kremowy wnętrze jest ucieleśnieniem delikatności, której nie można się oprzeć. Ta nieziemska i nieodparta rolada czekoladowa jest doskonałym pomysłem na każdą specjalną okazję – może służyć jako wykwintny deser na eleganckim przyjęciu, lub pyszna, domowa niespodzianka dla najbliższych. Poniżej przedstawiamy listę składników niezbędnych do wykonania tego wyśmienitego ciasta.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 7 łyżek drobnego cukru,
  • 7 łyżek mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • Krem:
  • 200g czekolady deserowej,
  • 250g serka mascarpone,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • Dodatkowo: Kakao do oprószenia rolady

Rolada czekoladowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:
    Białka ubij na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Dodaj po jednym żółtku, ubijaj do otrzymania jasnej i puszystej masy. Do masy jajecznej przesiej mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką. Gotową masę przełóż na dużą blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem, piecz w temperaturze 180*C przez ok 15 min. Po upieczeniu przełóż biszkopt na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, zdejmij papier i zwiń ciasto razem ze ściereczką w roladę. Pozostaw do wystudzenia.
  2. 2.
    Krem:
    Czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce. Przestudź ją trochę, żeby była letnia. Mascarpone utrzyj krótko mikserem, miksując dodaj rozpuszczoną czekoladę. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do czekoladowego kremu dodaj porcjami ubitą śmietanę, delikatnie wymieszaj.
  3. 3.
    Wystudzony biszkopt wyjmij ze ścierki, posmaruj kremem i ponownie zwiń roladę. Odłóż do lodówki na kilka godzin. Posyp kakao.

Rolada czekoladowa – dodatkowe informacje

Na krem można wyłożyć np. wiśnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ROLADA BOCZKOWA Z METKĄ ŁOSOSIOWĄ
Następny przepis: Rolada drobiowa z serem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode