Rolada biszkoptowa z jagodami

Rolada biszkoptowa z jagodami

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na roladę biszkoptową z jagodami – lekkie i smaczne ciasto idealne na letnie popołudnia. Ten prosty deser zachwyci swoim delikatnym smakiem każdego miłośnika jagód. Polishy biszkopt jest przełożony kremem na bazie jagód, co sprawia, że rolada ma bogaty owocowy smak i jest niezwykle soczysta. Rolada biszkoptowa z jagodami to wspaniała propozycja na domowe spotkania, urodziny czy inną specjalną okazję. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również prezentuje się niezwykle apetycznie. Przygotowanie tej rolady to czysta przyjemność.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 dag jagód świeżych lub mrożonych
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Rolada biszkoptowa z jagodami – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić za szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i nadal ubijać aż cukier się rozpuści a piana stanie się lśniąca. Dodać żółtka delikatnie wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Jagody jeśli świeże to opłukać pod bieżącą wodą, jeśli mrożone to rozmrozić. Do jagód dodać suchą galaretkę, cukier puder i dokładnie wymieszać.
  2. 2.
    Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć jagody formując prostokąt.
  3. 3.
    Na jagody wyłożyć ciasto biszkoptowe.
  4. 4.
    Wyrównać biszkopt tak aby przykrył całe jagody i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor ok. 25 min w 180*C.
  5. 5.
    Ściereczkę zwilżyć wodą. Jeszcze gorące ciasto przełożyć biszkoptem na ścierkę. Ściągnąć papier do pieczenia
  6. 6.
    Zwinąć ciasto w roladę pomagając sobie ściereczką. Zostawić do ostygnięcia.
  7. 7.
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Przełożyć do szprycy i udekorować roladę. Smacznego!

porady – dodatkowe informacje

Do ubicia śmietany można dodać 1 śmietan fiks, wtedy śmietana będzie miała lepszą konsystencję. Bardzo często robię roladę biszkoptową z jagodami, gdyż jest bardzo prosta i szybko się ją robi można dodawać różne owoce jakie kto lubi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ROLADA BISZKOPTOWA
Następny przepis: ROLADA BOCZKOWA Z METKĄ ŁOSOSIOWĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode