Rogaliki z marmoladą różaną
Na słodki początek dnia czy jako dodatek do popołudniowej kawy – te rogaliki z marmoladą różaną to doskonały wybór. To nie tylko przysmak dla podniebienia, ale także prawdziwa uczta dla oczu. Rozpływające się w ustach ciasto w kształcie klasycznego rogalika i nadzienie z marmolady różanej czynią te ciasteczka wyjątkowymi. Są szybkie i łatwe do zrobienia, więc nawet początkujący kucharze poradzą sobie z tym przepisem. Subtelny, kwiatowy smak róży dodaje im elegancji, czyniąc te rogaliki idealnymi na specjalne okazje lub zwykłe popołudnie. Zanurz się w świat domowego pieczenia z naszymi rogalikami z marmoladą różaną.
admin
Składniki:
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- szklanka ciepłego mleka
- torebka cukru waniliowego
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- 125 dag margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g marmolady różanej
- Lukier:
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 6 łyżek cukru pudru
Rogaliki z marmoladą różaną – jak zrobić?
- Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i wlewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
- Ciasto dzielimy na 2 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy aby wyszło kółko, dzielimy na 4 części. Każdy powstały trójkąt dzielimy jeszcze na pół. Na każdą większą część trójkąta wykładamy łyżeczkę marmolady zwijamy i formujemy rogaliki. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo.
- Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, rozkładamy rogaliki, zachowując odstępy bo rogaliki w czasie pieczenia się powiększają. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
- Do soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu aż powstanie gęsty lukier i polewamy przestudzone rogaliki.
Szybkie rogaliki z marmoladą różaną.
Rogaliki z marmoladą różaną – dodatkowe informacje
Rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Zamiast marmolady różanej możemy dać dowolne nadzienie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Różane ciasteczka z malinowym lukrem
Następny przepis: Róże cukrowe