Rogaliki z marmoladą różaną

Rogaliki z marmoladą różaną

Na słodki początek dnia czy jako dodatek do popołudniowej kawy – te rogaliki z marmoladą różaną to doskonały wybór. To nie tylko przysmak dla podniebienia, ale także prawdziwa uczta dla oczu. Rozpływające się w ustach ciasto w kształcie klasycznego rogalika i nadzienie z marmolady różanej czynią te ciasteczka wyjątkowymi. Są szybkie i łatwe do zrobienia, więc nawet początkujący kucharze poradzą sobie z tym przepisem. Subtelny, kwiatowy smak róży dodaje im elegancji, czyniąc te rogaliki idealnymi na specjalne okazje lub zwykłe popołudnie. Zanurz się w świat domowego pieczenia z naszymi rogalikami z marmoladą różaną.

Składniki:

  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka ciepłego mleka
  • torebka cukru waniliowego
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 125 dag margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g marmolady różanej
  • Lukier:
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru

Rogaliki z marmoladą różaną – jak zrobić?

  1. Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i wlewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
  2. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy aby wyszło kółko, dzielimy na 4 części. Każdy powstały trójkąt dzielimy jeszcze na pół. Na każdą większą część trójkąta wykładamy łyżeczkę marmolady zwijamy i formujemy rogaliki. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo.
  3. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, rozkładamy rogaliki, zachowując odstępy bo rogaliki w czasie pieczenia się powiększają. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
  4. Do soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu aż powstanie gęsty lukier i polewamy przestudzone rogaliki.

Szybkie rogaliki z marmoladą różaną.

Rogaliki z marmoladą różaną – dodatkowe informacje

Rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Zamiast marmolady różanej możemy dać dowolne nadzienie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Różane ciasteczka z malinowym lukrem
Następny przepis: Róże cukrowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode