Róże cukrowe

Róże cukrowe

Róże cukrowe pochodzą z długiej tradycji dekorowania ciast i tortów. Są one nie tylko piękne, ale także jadalne, dodając niepowtarzalny akcent do każdego deseru. Przy użyciu masy cukrowej i lukru plastycznego można je łatwo stworzyć w domu. Te ręcznie robione kwiaty to prawdziwa gratka dla oka i doskonały sposób na dodanie wyrafinowanego stylu do Twojego następnego wypieku. Czy to na urodziny, ślub czy inną specjalną okazję, te róże z pewnością zrobią wrażenie na gościach. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym dekoratorem ciast, czy dopiero zaczynasz, stworzenie tych róż z masy cukrowej jest dużą satysfakcją.

Składniki:

  • – 3 łyżeczki żelatyny
  • – 1/4 szklanki gorącej wody
  • – 3 łyżeczki glukozy w proszku
  • – 40 dag cukru pudru
  • – kilka kropel aromatu migdałowego do ciast
  • – różowy barwnik spożywczy (w proszku)
  • – mały pędzelek
  • – kieliszek wody

Róże cukrowe – jak zrobić?

  1. Żelatynę zalać gorącą wodą, mieszać aż się zupełnie rozpuści. Dodać 3 łyżeczki glukozy w proszku i ponownie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Cukier puder wsypać do szerokiej miski. Cały czas mieszając łyżką cukier puder, dolewać stopniowo do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą. Dodać kilka kropel aromatu migdałowego i zagnieść gładkie i elastyczne „ciasto”. W razie potrzeby podsypywać jeszcze cukrem pudrem. Do masy dodać odrobinę różowego barwnika spożywczego w proszku i ponownie zagnieść, aż barwnik równomiernie rozejdzie się w masie. Uformować wałek.
  2. Z wałeczka odciąć plaster grubości ok. 3-4 cm. Pozostałą część masy cukrowej włożyć do szczelnego woreczka foliowego i odłożyć na bok. Odkrojony kawałek masy podsypać lekko na stolnicy cukrem pudrem i rozwałkować na placuszek grubości ok. 2-4 mm. Kieliszkiem wykrawać małe kółka i od razu wrzucać je do torebki foliowej.
  3. Każde kółeczko z jednej strony spłaszczyć palcami tak, aby było cienkie, ale nie rozrywało się. Grubszą częścią kółeczka (czyli dolną, niespłaszczoną) przyklejać kolejno płatki do róży.
  4. Pierwsze kółko zwinąć w rulonik lekko zwilżając jego dolną (grubszą) wewnętrzną część pędzelkiem umoczonym w wodzie. Tworzymy w ten sposób podstawę różyczki, do której będziemy dalej dolepiać płatki.
  5. Gotowa podstawa różyczki.
  6. Na podstawę ciasno nakładamy kolejny płatek- cieńszą częścią u góry (również lekko zwilżony od dolnej wewnętrznej strony, którą będzie bezpośrednio przylegał do poprzedniego płatka), nawijamy i lekko dociskamy do podstawy. Dokładamy następny płatek odrobinę wcześniej niż skończył się płatek poprzedni. Tak, aby płatki lekko na siebie nachodziły.
  7. Nakładać kolejne płatki. Czynność powtarzać do momentu aż kwiat zacznie przypominać kształtem różę i osiągnie wybraną przez nas wielkość.
  8. Dodając każdy kolejny płatek pamiętajmy, żeby od wewnętrznej strony, którą płatek będzie przylegał do róży – lekko zwilżać go wodą.
  9. Odłożyć różyczkę do wysuszenia, najlepiej na odwróconą do góry dnem wytłaczankę po jajkach, kieliszek lub dozownik/miarkę do syropów. Po ok. 3 godzinach odkroić brzydką dolną końcówkę, odwrócić do góry nogami i ponownie suszyć. Najlepiej pozostawić róże tak na całą noc.

Słowa kluczowe: róże z lukru plastycznego, różyczki z masy cukrowej, różyczki na tort, jak zrobić różyczkę, róże z masy cukrowej, róze z masy cukrowej

Róże cukrowe – dodatkowe informacje

Barwnika dodajemy w zależności od tego, jak intensywnego koloru mają być róże. Po wyschnięciu kwiaty przechowywać w suchym miejscu, bez dostępu wilgoci. Nie zamykać w pojemniku próżniowym. Kwiaty nie nadają się do dekorowania tortu z bitą śmietaną. Różyczki są jadalne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogaliki z marmoladą różaną
Następny przepis: Róże z Jabłka-Dekoracja na Tort

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode