Rogaliki z ciasta mrożonego

Rogaliki z ciasta mrożonego

Rogaliki z ciasta mrożonego to genialny sposób na szybki i pyszny deser, który z pewnością zadowoli każdego wielbiciela słodkości. Używamy do niego, dostępnego w prawie każdym sklepie, mrożonego ciasta drożdżowego – to oszczędność czasu bez rezygnacji z domowego smaku. To świetna propozycja na niespodziewanych gości lub podwieczorek z rodziną. Ich aromat unosi się w całym domu, a chrupiąca skórka skrywa miękkie, wilgotne wnętrze rogalików. Jako dodatek wystarczy proste, domowe powidła lub ulubiona konfitura. Zapraszamy do wypróbowania rogalików z ciasta mrożonego!

Składniki:

  • 1 kilogram mąki
  • 1/2 kilograma masła
  • 1 szklanka mleka lub śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 całe jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 15 dekagramów drożdży
  • szczypta soli
  • marmolada

Rogaliki z ciasta mrożonego – jak zrobić?

  1. Drożdże rozprowadzić w zimnym mleku.
  2. Następnie wszystkie produkty razem połączyć i wyrobić.
  3. Ciasto zawinąć w bawełnianą ściereczkę i zanurzyć w misce bardzo zimnej wody (można włożyć również do lodówki). Pozostawić do wypłynięcia (około 20 minut).
  4. Ciasto powtórnie wyrobić podsypując mąką, aż do momentu gdy będzie odchodzić od ręki.
  5. Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować w kształt koła.
  6. Podzielić na 8 trójkątów.
  7. Na każdym wyłożyć po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki.
  8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rogaliki.
  9. Posmarować białkiem i piec w temperaturze 200 st. C przez około 15-20 minut (aż się zrumienią).

xxxx – dodatkowe informacje

Na koniec rogaliki z ciasta drożdżowego mrożonego można polukrować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogaliki serowe z powidłem
Następny przepis: Rogaliki z czekoladą last minute (z ciasta francuskiego)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode