Rogaliki z ciasta mrożonego
Rogaliki z ciasta mrożonego to genialny sposób na szybki i pyszny deser, który z pewnością zadowoli każdego wielbiciela słodkości. Używamy do niego, dostępnego w prawie każdym sklepie, mrożonego ciasta drożdżowego – to oszczędność czasu bez rezygnacji z domowego smaku. To świetna propozycja na niespodziewanych gości lub podwieczorek z rodziną. Ich aromat unosi się w całym domu, a chrupiąca skórka skrywa miękkie, wilgotne wnętrze rogalików. Jako dodatek wystarczy proste, domowe powidła lub ulubiona konfitura. Zapraszamy do wypróbowania rogalików z ciasta mrożonego!
admin
Składniki:
- 1 kilogram mąki
- 1/2 kilograma masła
- 1 szklanka mleka lub śmietany
- 2 żółtka
- 2 całe jaja
- 4 łyżki cukru
- 15 dekagramów drożdży
- szczypta soli
- marmolada
Rogaliki z ciasta mrożonego – jak zrobić?
- Drożdże rozprowadzić w zimnym mleku.
- Następnie wszystkie produkty razem połączyć i wyrobić.
- Ciasto zawinąć w bawełnianą ściereczkę i zanurzyć w misce bardzo zimnej wody (można włożyć również do lodówki). Pozostawić do wypłynięcia (około 20 minut).
- Ciasto powtórnie wyrobić podsypując mąką, aż do momentu gdy będzie odchodzić od ręki.
- Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować w kształt koła.
- Podzielić na 8 trójkątów.
- Na każdym wyłożyć po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rogaliki.
- Posmarować białkiem i piec w temperaturze 200 st. C przez około 15-20 minut (aż się zrumienią).
xxxx – dodatkowe informacje
Na koniec rogaliki z ciasta drożdżowego mrożonego można polukrować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogaliki serowe z powidłem
Następny przepis: Rogaliki z czekoladą last minute (z ciasta francuskiego)