Rogaliki serowe z powidłem

Rogaliki serowe z powidłem

Rogaliki serowe z powidłami to unikalna i smakowita propozycja dla miłośników słodkich wypieków. Ten magiczny przepis na rogaliki serowe łączy w sobie łagodny aromat ciasta serowego z intensywnością smaku domowego powidła. Nie tylko są urocze i małe, ale są też tak pyszne, że trudno się nimi nasycić. Przepis na rogaliki serowe z powidłami to idealna propozycja na niedzielne śniadanie, spotkanie z przyjaciółmi czy na rodzinne popołudnie przy filiżance gorącej kawy lub herbaty. Bez wątpienia, rogaliki serowe z ciasta serowego, zaskoczą i zachwycą każdego smakosza. Wystarczy je raz upiec, by stały się ulubionym deserem w naszym domu!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek powidła
  • cukier puder do oprószenia rogalików
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Rogaliki serowe z powidłem – jak zrobić?

  1. Ciasto: Ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy do mąki razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem lub margaryną, następnie zagniatamy ciasto.
  2. Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy koła, każde koło kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję powidła, zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wykończenia składników.
  3. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25-30 minut.
  4. Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

Rogaliki serowe z powidłem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło 2 spore blaszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogaliki serowe z dżemem
Następny przepis: Rogaliki twarogowe z białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode