ROGALIKI TOPIONE
Rogaliki z ciasta drożdżowego topionego to tradycyjny przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Proces „topienia” ciasta w wodzie, z którego słyną, dodaje im niezwykłej delikatności i puszystości. Te małe kęsy radości są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również pięknie prezentują się na stole. Jeśli kochasz domowe pieczywo, które jest równie estetyczne, co smaczne, ten przepis na rogaliki drożdżowe topione jest właśnie dla Ciebie. Można je podawać na różne okazje, a ich przygotowanie zawsze przynosi dużo radości. Dokładne instrukcje jak je przygotować znajdziesz w dalszej części.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie margaryny
- 5 dag świeżych drożdży
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 3 tabliczki czekolady lub dowolny dżem
Rogaliki topione – jak zrobić?
- MĄKĘ POSIEKAĆ Z MARGARYNĄ. DODAĆ JAJKA, DROŻDŻE, ŚMIETANĘ I CUKRY. WYROBIĆ CIASTO.
- CIASTO ZAWINĄĆ W ŚCIERKĘ I WŁOŻYĆ DO ZIMNEJ WODY. JAK WYPŁYNIE NA WIERZCH TO WYJĄĆ Z WODY, LEKKO ZAGNIEŚĆ I PODZIELIĆ NA 4 CZĘŚCI.
- ROZWAŁKOWAĆ NA KSZTAŁT KOŁA I PODZIELIĆ NA 8 CZĘŚCI (JAK PIZZA). NA SZERSZYM KOŃCU KŁAŚĆ NADZIENIE, ZWIJAĆ I FORMOWAĆ ROGALIKI. PRZEŁOŻYĆ NA BLACHĘ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 20 MIN W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA. POSMAROWAĆ ROZKŁÓCONYM JAJKIEM I WSTAWIĆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA NA OKOŁO 20 MIN, TEMPERATURA 180C.
ROGALIKI TOPIONE – dodatkowe informacje
Z PODANYCH SKŁADNIKÓW WYCHODZI 32 SZTUKI