Rogaliki serowe

Rogaliki serowe

Rogaliki serowe to wyjątkowe ciasto, które kocha każda łasuch. Kiedyś tradycyjnie piekło się je na tłuste czwartki, dziś smakołyk ten jest często podawany na święta czy spotkania w gronie najbliższych. Delikatne, kruche, z nadzieniem serowym, tanie w skomplikowanym wykonaniu i prawdziwie domowe. To przepis, którego jednym z głównych składników jest aż 25 dag masła, co zapewnia pyszne, delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Większość składników do ich przygotowania, jak ser twarogowy czy jajka, znajduje się zazwyczaj w każdym domu. Natomiast jak sobie poradzić z ciastem, dowiesz się z naszego przepisu.

Składniki:

  • 25 dag białego sera półtłustego
  • 25 dag margaryny
  • 25 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • powidła lub dżem, marmolada a nawet krem czekoladowy

Rogaliki serowe – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz ser siekamy nożem i zagniatamy ciasto.
  2. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na 15 minut.
  3. Następnie kroimy ciasto po kawałku rozwałkować, kroić na kwadraty, nakładać nadzienie i uformować rożki.
  4. Uformowane rożki ułożyć na blaszce i piec w rozgrzanym piekarniku około 25 minut.

Rogaliki serowe – dodatkowe informacje

Moja rada to posypać rogaliki serowe cukrem pudrem po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogaliki Topielce
Następny przepis: ROGALIKI TOPIONE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode