Rogaliki serowe z powidłem
Rogaliki serowe z powidłami to unikalna i smakowita propozycja dla miłośników słodkich wypieków. Ten magiczny przepis na rogaliki serowe łączy w sobie łagodny aromat ciasta serowego z intensywnością smaku domowego powidła. Nie tylko są urocze i małe, ale są też tak pyszne, że trudno się nimi nasycić. Przepis na rogaliki serowe z powidłami to idealna propozycja na niedzielne śniadanie, spotkanie z przyjaciółmi czy na rodzinne popołudnie przy filiżance gorącej kawy lub herbaty. Bez wątpienia, rogaliki serowe z ciasta serowego, zaskoczą i zachwycą każdego smakosza. Wystarczy je raz upiec, by stały się ulubionym deserem w naszym domu!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 25 dag sera białego półtłustego
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag masła lub margaryny
- Dodatkowo:
- 1 słoiczek powidła
- cukier puder do oprószenia rogalików
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Rogaliki serowe z powidłem – jak zrobić?
- Ciasto: Ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy do mąki razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem lub margaryną, następnie zagniatamy ciasto.
- Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy koła, każde koło kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję powidła, zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wykończenia składników.
- Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25-30 minut.
- Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.
Rogaliki serowe z powidłem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło 2 spore blaszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogaliki serowe z dżemem
Następny przepis: Rogaliki twarogowe z białą czekoladą