Rogaliki drożdżowe z masą makową
Rogaliki drożdżowe z masą makową to wyjątkowe połączenie delikatnego drożdżowego ciasta i słodkiej, aromatycznej masy makowej. Ich smak przeniesie Cię do domu babci, gdzie w kuchni zawsze unosił się zapach świeżo upieczonych wypieków. To doskonała propozycja na wspólne śniadanie, deser po obiedzie lub coś pysznego do kawy. Pomimo, że przygotowanie tych rogalików może wydawać się skomplikowane, dzięki naszemu przepisowi każdy krok zostanie dokładnie opisany. Zaskocz bliskich tą wspaniałą wypieką, która zawsze szturmem zdobywa serca. Pamiętaj, że to masa makowa do rogalików doda ciastkom niepowtarzalnego smaku. Zachęcamy do sprawdzenia przepisu!
admin
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 4 szklanki mąki
- 125 g masła
- pół szklanki cukru
- 6 żółtek
- 40 g drożdży
- pół szklanki mleka
- cukier waniliowy
- aromat waniliowy
- Masa makowa:
- 300 g suchego maku
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki prawdziwego miodu
- kilka kropli aromatu rumowego
- bakalie według uznania
Rogaliki drożdżowe z masą makową – jak zrobić?
- Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, pół szklanki letniego mleka i 3 łyżek mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodać olejek waniliowy. Masło roztopić i ostudzić.
- Z pozostałej mąki, rozczynu, ubitych żółtek wyrobić ciasto. Pod koniec wlać roztopione masło i wgnieść w ciasto drożdżowe, aż będzie odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
- Suchy mak opłukać, zalać wodą i mlekiem i gotować pół godziny. Ostudzić i odcisnąć na sitku. Dokładnie zmielić w maszynce. Do zmielonego maku dodać miód, posiekane drobno bakalie, aromat rumowy i dokładnie utrzeć.
- Ciasto podzielić na cztery równe części. Z każdej wałkować placki. Podzielić go na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć masę makową i zwijać od szerszego brzegu do węższego w rogaliki. Gotowe rogaliki posmarować białkiem, posypać orzechami i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
xxxx – dodatkowe informacje
Z tego przepisu zamiast rogali można zrobić strucle makową na Boże Narodzenie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogaliki drożdżowe
Następny przepis: Rogaliki drożdżowe z makiem