Rogale z mięsem

Rogale z mięsem

Zapraszamy do odkrycia niezwykłego smaku naszych rogali z mięsem. To wyjątkowe połączenie delikatnego, puszystego ciasta drożdżowego, które idealnie komponuje się z intensywnym smakiem wybranego mięsa tworząc prawdziwą symfonię smaków. Niezależnie od okazji, na przyjęciu czy podczas rodzinnego obiadu, rogale z mięsem na pewno nasycą Twoje podniebienie i zaspokoją głód. Co więcej, domowy, ręcznie wykonywany rogalik drożdżowy z mięsem, smarowany przed pieczeniem dla nabrania złocistego koloru, to nie tylko pyszny, ale i zdrowy wybór. Poczuj zapach świeżo upieczonych rogali, odkryj ich pełny smak i ciesz się samodzielnym wypiekiem!

Składniki:

  • Farsz:
  • 50 dag mięsa mielonego (mieszane)
  • 25 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • posiekany lubczyk
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • Ciasto:
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szkl. mleka
  • 6 szkl. mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 5 dag roztopionego masła
  • szczypta soli
  • Po za tym: ketchup, żółty ser (wedle uznania), 1 jajo roztrzepane do smarowania rogali, papier do pieczenia, blacha

Rogale z mięsem – jak zrobić?


  1. 1.
    Mięso mielone podsmaż na oleju, przypraw przyprawami. Na maśle zeszklić cebulę, dodaj czosnek, pieczarki i usmaż. Mięso i pieczarki połącz razem i odstaw do wystudzenia.

  2. 2.
    Drożdże, cukier, 4 łyżki mleka, 2 łyżki mąki połącz i rozetrzyj. Zaczyn odstaw i pozostaw w cieple by podrósł. Po ok. 20 minutach będzie gotowy. Połącz go z resztą składników i zagnieć ciasto. Pod ściereczką pozostaw do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach zagnieć ponownie, podziel cisto na 6 części. Uformuj kule, odstaw do wyrośnięcia. Każdą kule rozwałkuj, powstałe koło podziel na 4. Na brzegu każdego trójkąta kładź ketchup, żółty ser i farsz. Zwijaj rogale, smaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. przez ok. 30 minut.

Smaruj rogala

xxxx – dodatkowe informacje

Warto poczekać, aby ciasto dobrze wyrosło, wtedy będzie pulchne i smaczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku
Następny przepis: Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode