Rogale z mięsem
Zapraszamy do odkrycia niezwykłego smaku naszych rogali z mięsem. To wyjątkowe połączenie delikatnego, puszystego ciasta drożdżowego, które idealnie komponuje się z intensywnym smakiem wybranego mięsa tworząc prawdziwą symfonię smaków. Niezależnie od okazji, na przyjęciu czy podczas rodzinnego obiadu, rogale z mięsem na pewno nasycą Twoje podniebienie i zaspokoją głód. Co więcej, domowy, ręcznie wykonywany rogalik drożdżowy z mięsem, smarowany przed pieczeniem dla nabrania złocistego koloru, to nie tylko pyszny, ale i zdrowy wybór. Poczuj zapach świeżo upieczonych rogali, odkryj ich pełny smak i ciesz się samodzielnym wypiekiem!
admin
Składniki:
- Farsz:
- 50 dag mięsa mielonego (mieszane)
- 25 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- posiekany lubczyk
- pieprz
- sól
- majeranek
- Ciasto:
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 szkl. mleka
- 6 szkl. mąki pszennej
- 2 jaja
- 5 dag roztopionego masła
- szczypta soli
- Po za tym: ketchup, żółty ser (wedle uznania), 1 jajo roztrzepane do smarowania rogali, papier do pieczenia, blacha
Rogale z mięsem – jak zrobić?
-
1.
Mięso mielone podsmaż na oleju, przypraw przyprawami. Na maśle zeszklić cebulę, dodaj czosnek, pieczarki i usmaż. Mięso i pieczarki połącz razem i odstaw do wystudzenia. -
2.
Drożdże, cukier, 4 łyżki mleka, 2 łyżki mąki połącz i rozetrzyj. Zaczyn odstaw i pozostaw w cieple by podrósł. Po ok. 20 minutach będzie gotowy. Połącz go z resztą składników i zagnieć ciasto. Pod ściereczką pozostaw do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach zagnieć ponownie, podziel cisto na 6 części. Uformuj kule, odstaw do wyrośnięcia. Każdą kule rozwałkuj, powstałe koło podziel na 4. Na brzegu każdego trójkąta kładź ketchup, żółty ser i farsz. Zwijaj rogale, smaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. przez ok. 30 minut.
Smaruj rogala
xxxx – dodatkowe informacje
Warto poczekać, aby ciasto dobrze wyrosło, wtedy będzie pulchne i smaczne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku
Następny przepis: Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem