Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku

Rogale Świętomarcińskie – Krok Po Kroku

Kiedy nadchodzi listopad, w Poznaniu pojawiają się Rogale Świętomarcińskie. To tradycyjne ciastko z osobliwym kształtem, nadziane białym makiem i bakaliami, jest symbolem Święta Świętego Marcina. Tworzenie tego ciasta to prawdziwe wyzwanie cukiernicze, do którego warto się przygotować. Dzięki naszemu przepisowi, krok po kroku nauczysz się, jak zrobić rozpływające się w ustach ciasto na rogale świętomarcińskie. Zrozumiesz, czym są tajemnicze „dziury” w cieście i jak uzyskać charakterystyczny, krucho-chrupiący efekt. Ta receptura pozwoli Ci odkryć tajniki poznańskiej tradycji bez ruszania się z domu.

Składniki:

  • Składniki na około 10-12 rogali
  • Na ciasto półfrancuskie:
  • 500 gr mąki pszennej
  • 200 ml lekko ciepłego mleka
  • 60 gr cukru
  • 60 gr masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 żółtka
  • 10 gr świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 150 gr masła (zamrożonego)
  • Na masę makową:
  • 200-250 gr białego maku
  • 120 gr cukru
  • 100 gr miodu
  • 50 gr migdałów
  • 20-30 gr rodzynek
  • 40 gr masła
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 2 białka
  • 100 gr zmielonych biszkoptów
  • parę kropel aromatu migdałowego
  • Lukier:
  • 1 szkl cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
  • 1-2 łyżki ciepłej wody
  • Dodatki:
  • do obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy

Rogale świętomarcińskie – krok po kroku – jak zrobić?

  1. Najlepiej zacząć od zaparzenia i gotowania maku.
    Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak aby wody było ponad mak i gotujemy na najmniejszym ogniu, czasami mieszając przez około 30 min. Następnie odsączamy go na sicie wyłożonym gazą. Na czas przygotowania ciasta odstawiamy mak na bok aby mógł swobodnie odsączyć się.
  2. W garnuszku umieszczamy około 60 ml ciepłego mleka i w kruszymy do niego drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy do ruszenia (wyrośnięcia).
  3. W misce umieszczamy mąkę, żółtka, pozostały cukier oraz mleko. Następnie wlewamy nasze wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewamy roztopione masło.
    Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 min.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je (zagniatamy ponownie) i wałkujemy na kształt prostokąta. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy je na grubych oczkach tarki do miski. Następnie obsypujemy 2/3 ciasta tym masłem, pozostawiając 1/3 pustą.
  5. Następnie składamy ciasto na 3 zaczynając od strony pustej bez masła.
  6. Następnie obracamy ciastem o 90 stopni.
  7. Lekko go pozaciskać na bokach i znów wałkujemy na prostokąt z wielka ostrożnością by masło nam nie wyszło bokami. Składamy go ponownie na 3 i chowamy do lodówki na około 30 min.
    Czynność ta powtarzamy jeszcze 2 razy schładzając ciasto w lodowce za każdym razem przez około 30 min.
  8. W czasie kiedy ciasto leżakuje w lodówce, szykujemy masę makową.
    Odsączony mak, mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach trzy razy ( ja zmieliłam dwa gdyż lubię aby mak był bardziej wyczuwalny).
  9. W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem i dodajemy do maku. Dodajemy także posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier, zmielone biszkopty oraz parę kropel aromatu migdałowego.
    Na sam koniec ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki.
  10. Ciasto po ostatnim leżakowaniu wałkujemy na kopnięty prostokąt o grubości 0,5 cm i wycinamy z niego trójkąty. Moje u podstawy miały około 8-10 cm.
  11. Następnie nakładamy na każdy trójkąt masę makową.
  12. Zaczynamy zwijanie rogalików od dołu i nie bójmy się, że masa wychodzi bokami ( tak ma być ;).
    Po pierwszym zagięciu dołu rogalika, nacinamy go nie do końca tworząc „nóżki” i zwijamy dalej, zakładając górny róg pod spód.
  13. Gotowe rogaliki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na około 20-30 min do napuszenia.
  14. Rogaliki pieczemy do ze złocenia w 180 stop. przez około 20-25 min.
    Po upieczeniu smarujemy rogaliki lukrem i posypujemy posiekanymi drobno orzechami. Smacznego!!

Rogale Świętomarcińskie – dodatkowe informacje

Najlepiej na początku pracy postawić koło siebie wagę z funkcją tarowania, gdyż będziemy jej często używać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: rogale śniadaniowe
Następny przepis: Rogale z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode