rogale śniadaniowe

rogale śniadaniowe

Zaczynaj dzień od pysznego śniadania, które przygotujesz samodzielnie! Przedstawiamy przepis na aromatyczne i chrupiące rogale śniadaniowe. Wyjątkowo łatwe do wykonania, mogą stać się gratką dla całej rodziny. Ten przepis na rogaliki śniadaniowe to idealna opcja dla osób ceniących sobie domowe pieczywo. Unikniesz w ten sposób dodatków i konserwantów, które często są obecne w produktach sklepowych. To także świetny pomysł na weekendowe śniadanie czy brunch. Sprawdź, jak upiec rogale i ciesz się smakiem domowego pieczywa.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 25 gramów drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • 4 – 5 łyżek jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • 1/3 szklanki mleka lub rozbełtane jajo do posmarowania rogalików
  • garść sezamu lub maku do posypania

Rogale śniadaniowe – jak upiec?

  1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy na 15 minut „do ruszenia”. Mąkę przesiewamy z solą, resztą cukru, wbijamy jajo, dodajemy jogurt i olej, rozczyn, zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy je do omączonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie trwało to około 50 minut). Następnie ciasto krótko ponownie zagniatamy, dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich wałkujemy na owalny kształt.
  2. Lekko naciągając ciasto do siebie zaczynamy rolować rogala, tak, by każde kolejne nawinięcie było cieńsze niż to poprzednie. Uważajmy, by ciasto nam się nie porwało.
  3. Zawijamy do końca, następnie tworzymy kształt rogala, pamiętając, że końcówka ciasta ma być na spodzie.
  4. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut do napuszenia. Po napuszeniu rogaliki możemy lekko spłaszczyć. Następnie smarujemy mlekiem lub jajem, posypujemy ziarenkami i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

rogale śniadaniowe – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy uzyskać rogaliki na słodko, dodajmy 4 łyżki cukru. Jeśli zdecydowanie na wytrawnie, dajmy 1 łyżeczkę do rozczynu i 1 łyżeczkę soli do całości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Rodzynkowiec
Następny przepis: Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode