rogale śniadaniowe
Zaczynaj dzień od pysznego śniadania, które przygotujesz samodzielnie! Przedstawiamy przepis na aromatyczne i chrupiące rogale śniadaniowe. Wyjątkowo łatwe do wykonania, mogą stać się gratką dla całej rodziny. Ten przepis na rogaliki śniadaniowe to idealna opcja dla osób ceniących sobie domowe pieczywo. Unikniesz w ten sposób dodatków i konserwantów, które często są obecne w produktach sklepowych. To także świetny pomysł na weekendowe śniadanie czy brunch. Sprawdź, jak upiec rogale i ciesz się smakiem domowego pieczywa.
admin
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 200 ml ciepłego mleka
- 25 gramów drożdży
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajo
- 4 – 5 łyżek jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
- 1/3 szklanki mleka lub rozbełtane jajo do posmarowania rogalików
- garść sezamu lub maku do posypania
Rogale śniadaniowe – jak upiec?
- W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy na 15 minut „do ruszenia”. Mąkę przesiewamy z solą, resztą cukru, wbijamy jajo, dodajemy jogurt i olej, rozczyn, zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy je do omączonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie trwało to około 50 minut). Następnie ciasto krótko ponownie zagniatamy, dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich wałkujemy na owalny kształt.
- Lekko naciągając ciasto do siebie zaczynamy rolować rogala, tak, by każde kolejne nawinięcie było cieńsze niż to poprzednie. Uważajmy, by ciasto nam się nie porwało.
- Zawijamy do końca, następnie tworzymy kształt rogala, pamiętając, że końcówka ciasta ma być na spodzie.
- Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut do napuszenia. Po napuszeniu rogaliki możemy lekko spłaszczyć. Następnie smarujemy mlekiem lub jajem, posypujemy ziarenkami i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
rogale śniadaniowe – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy uzyskać rogaliki na słodko, dodajmy 4 łyżki cukru. Jeśli zdecydowanie na wytrawnie, dajmy 1 łyżeczkę do rozczynu i 1 łyżeczkę soli do całości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Rodzynkowiec
Następny przepis: Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku