Risotto z kurczakiem i kurkami
Składniki:
- 100 g ryżu do risotto (arborio)
- 1 duża pojedyncza pierś kurczaka
- 200 g kurek
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki bulionu
- pół szklanki wina białego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła
- olej do smażenia
Risotto z kurczakiem i kurkami – jak zrobić?
-
1.
Filet umyć, osuszyć, usunąć błonki i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju do miękkości mięsa. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, kurki dokładnie umyć i oczyścić.
-
2.
W głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć cebulę, czosnek oraz kurki. Wsypać ryż i chwilę podsmażyć aż się zeszkli.
-
3.
Następnie całość podlać winem. Gdy ryż wchłonie wino, dodać po trochu bulion, poczekać aż ryż wchłonie cały płyn, i dodać kolejną porcję bulionu. Postępować tak, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie ugotowany al dente. Pod koniec gotowania ryżu dodać usmażonego kurczaka, ewentualnie przyprawić do smaku.
Risotto z kurczakiem i kurkami – dodatkowe informacje
* Risotto jest ugotowane, kiedy ryż będzie miękki i kremowy, ale nie rozgotowany.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Risotto z kurczakiem na winie
Następny przepis: Risotto z pieczarkami i jarmużem