Risotto z czerwoną kapustą

Risotto z czerwoną kapustą

Risotto z czerwoną kapustą to doskonały sposob na udowodnienie, że włoska kuchnia jest nie tylko o makaronach i pizzach. Ten pyszny, rozgrzewający przepis łączy miękki ryż Arborio, słodko-kwaśną czerwoną kapustę i delikatne aromaty ziół. Jego ciemnogranatowe barwy wprowadzą na Wasze talerze prawdziwie jesienne klimaty. Właściwie ugotowane risotto powinno być kremowe, ale jednocześnie lekko „al dente” – to tajemnica doskonałości tego dania. Risotto z czerwoną kapustą to również sprawdzony sposób na smakowite i pożywne wegańskie danie. Możesz go podać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięsa. Cóż za wspaniały sposób na odkrycie nowych smaków kapusty!

Składniki:

  • 1 cebula
  • Olej
  • 1 szklanka ryżu
  • ½ główki czerwonej kapusty
  • 2,5-3 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 6 parówek
  • Sól, pieprz, ocet

Risotto z czerwoną kapustą – jak zrobić?

  1. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy. Dokładamy do niej kapustę. Chwilkę razem smażymy. Dokładamy 1 łyżkę octu. Podlewamy kapustę około 0,5 szklanki bulionu i dusimy razem około 5 minut. Następnie dokładamy do niej ryż oraz resztę bulionu. Razem gotujemy. Między czasie parówki kroimy w plasterki i dokładamy do całości. Risotto doprawiamy do smaku i gotujemy do momentu jak ryż wchłonie wodę. Gryż ryz jest miękki, risotto porcjumemy na talerze i podajemy.

xxxx – Dodatkowe informacje

Zamiast parówek można użyć kiełbasy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Risotto szpinakowe z łososiem
Następny przepis: Risotto z grzybami leśnymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode