Risotto z czerwoną kapustą
Risotto z czerwoną kapustą to doskonały sposob na udowodnienie, że włoska kuchnia jest nie tylko o makaronach i pizzach. Ten pyszny, rozgrzewający przepis łączy miękki ryż Arborio, słodko-kwaśną czerwoną kapustę i delikatne aromaty ziół. Jego ciemnogranatowe barwy wprowadzą na Wasze talerze prawdziwie jesienne klimaty. Właściwie ugotowane risotto powinno być kremowe, ale jednocześnie lekko „al dente” – to tajemnica doskonałości tego dania. Risotto z czerwoną kapustą to również sprawdzony sposób na smakowite i pożywne wegańskie danie. Możesz go podać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięsa. Cóż za wspaniały sposób na odkrycie nowych smaków kapusty!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 cebula
- Olej
- 1 szklanka ryżu
- ½ główki czerwonej kapusty
- 2,5-3 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 6 parówek
- Sól, pieprz, ocet
Risotto z czerwoną kapustą – jak zrobić?
- Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy. Dokładamy do niej kapustę. Chwilkę razem smażymy. Dokładamy 1 łyżkę octu. Podlewamy kapustę około 0,5 szklanki bulionu i dusimy razem około 5 minut. Następnie dokładamy do niej ryż oraz resztę bulionu. Razem gotujemy. Między czasie parówki kroimy w plasterki i dokładamy do całości. Risotto doprawiamy do smaku i gotujemy do momentu jak ryż wchłonie wodę. Gryż ryz jest miękki, risotto porcjumemy na talerze i podajemy.
xxxx – Dodatkowe informacje
Zamiast parówek można użyć kiełbasy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Risotto szpinakowe z łososiem
Następny przepis: Risotto z grzybami leśnymi