Ratatouille w cukini
Składniki:
- 4 cukinie o okrągłym kształcie
- 1 mała cukinia
- 2 czerwone papryki
- 3-4 duże, mięsiste pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżej bazylii i oregano
- gałązka świeżego tymianku
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Ratatouille w cukini – jak zrobić?
- Okrągłe cukinie dokładnie myjemy, osuszamy. Odcinamy wierzchy (odkładamy), delikatnie wydrążamy środki zostawiając dość grubą ściankę miąższu (ok. 1,5 cm). Wydrążony miąższ zachowujemy. Wydrążone cukinie blanszujemy w osolonym wrzątku ok. 6-8 minut (w zależności od wielkości warzyw), a na 2 minuty przed końcem dodajemy odcięte czapeczki. Wyjmuj i lekko osuszamy.
- Wszystkie warzywa (cukinię, papryki, pomidory, cebulę) myjemy, osuszamy. Z pomidorów usuwamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, wraz z cukinią, miąższem z cukinii i cebulą kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Zioła myjemy, listki odrywamy od łodyżek i siekamy.
- W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę i czosnek, smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy paprykę i cukinię wraz z pokrojonym miąższem (jeżeli to konieczne podlewamy niewielką ilością wody – ok. 1/5 szklanki), dusimy 8-10 minut.
- Do warzyw dodajemy pomidory, całość podlewamy winem i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżymi ziołami (bazylią, oregano i tymiankiem), gotujemy jeszcze 3-5 minut by smaki się przeszły.
- Ratatouille rozlewamy do cukiniowych miseczek, przykrywamy odciętymi wierzchami. Podajemy z ciemnym pieczywem.
Sposób przygotowania:
Okrągłe cukinie dokładnie myjemy, osuszamy. Odcinamy wierzchy (odkładamy), delikatnie wydrążamy środki zostawiając dość grubą ściankę miąższu (ok. 1,5 cm). Wydrążony miąższ zachowujemy.
Wydrążone cukinie blanszujemy w osolonym wrzątku ok. 6-8 minut (w zależności od wielkości warzyw), a na 2 minuty przed końcem dodajemy odcięte czapeczki. Wyjmuj i lekko osuszamy.
Wszystkie warzywa (cukinię, papryki, pomidory, cebulę) myjemy, osuszamy. Z pomidorów usuwamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, wraz z cukinią, miąższem z cukinii i cebulą kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Zioła myjemy, listki odrywamy od łodyżek i siekamy.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę i czosnek, smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy paprykę i cukinię wraz z pokrojonym miąższem (jeżeli to konieczne podlewamy niewielką ilością wody – ok. 1/5 szklanki), dusimy 8-10 minut.
Do warzyw dodajemy pomidory, całość podlewamy winem i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżymi ziołami (bazylią, oregano i tymiankiem), gotujemy jeszcze 3-5 minut by smaki się przeszły.
Ratatouille rozlewamy do cukiniowych miseczek, przykrywamy odciętymi wierzchami. Podajemy z ciemnym pieczywem.
xxxx – dodatkowe informacje
Tak przygotowane danie można także odgrzewać lub zapiekać w piekarniku.
Z podanych składników wychodzi naprawdę spora porcja ratatouille, która spokojnie zostanie na następny dzień.