Ratatouille
Ratatouille, klasyczne danie kuchni francuskiej, to smakowita potrawa o bogatej palecie warzyw, zapieczonych do osiągnięcia idealnej konsystencji i intensywności smaku. Ten przepis na ratatouille ujmuje prostotą wykonania, a równocześnie zaskakuje bogactwem aromatu i smaku. Zawiera on w sobie ulubione składniki każdego wegetarianina – bakłażany, cukinię, cebulę, paprykę i pomidory – które poddane są powolnej karmelizacji, potęgując smak potrawy. Przepisy na ratatouille są różne, ale ten wyróżnia się prostotą i efektem końcowym. Ta wersja dania to prawdziwa uczta dla podniebienia i oczy, idealna do podania na specjalne okazje lub codzienny posiłek.
admin
Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 małe cukinie
- 80 dag pomidorów
- 2 papryki
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- tymianek
- liść laurowy
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek (100 g)
Ratatouille – jak zrobić?
- Bakłażany pokrój na kawałki, posól, odstaw (bakłażany można obrać z uwagi na grube łupy)
- Pomidory sparz, obierz i pokrój na kawałki
- Cebule obierz i pokrój w piórka
- W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę i stale mieszając zeszklij na oliwie
- Dodaj do garnka pokrojone pomidory
- Pokrój w grubą kostkę cukinię i paprykę i dodaj do pomidorów i cebuli
- Posolone bakłażany przelej pod bieżącą wodą, aby spłukać goryczkę i nadmiar soli
- Odcedzone bakłażany dodaj do pozostałych warzyw
- Dodaj zioła, przykryj garnek i duś na małym ogniu do miękkości (ok. 30 minut)
- Przed podaniem wyjmij z garnku czosnek i liść laurowy i udekoruj świeżym tymiankiem
Ratatouille – dodatkowe informacje
Jeśli zachowasz kolejność dodawania warzyw, unikniesz dodawania do gulaszu wody, a gulasz będzie posiadał bardzo intensywny smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku
Następny przepis: Ratatouille w cukini