Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille, klasyczne danie kuchni francuskiej, to smakowita potrawa o bogatej palecie warzyw, zapieczonych do osiągnięcia idealnej konsystencji i intensywności smaku. Ten przepis na ratatouille ujmuje prostotą wykonania, a równocześnie zaskakuje bogactwem aromatu i smaku. Zawiera on w sobie ulubione składniki każdego wegetarianina – bakłażany, cukinię, cebulę, paprykę i pomidory – które poddane są powolnej karmelizacji, potęgując smak potrawy. Przepisy na ratatouille są różne, ale ten wyróżnia się prostotą i efektem końcowym. Ta wersja dania to prawdziwa uczta dla podniebienia i oczy, idealna do podania na specjalne okazje lub codzienny posiłek.

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 małe cukinie
  • 80 dag pomidorów
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek (100 g)

Ratatouille – jak zrobić?

  1. Bakłażany pokrój na kawałki, posól, odstaw (bakłażany można obrać z uwagi na grube łupy)
  2. Pomidory sparz, obierz i pokrój na kawałki
  3. Cebule obierz i pokrój w piórka
  4. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę i stale mieszając zeszklij na oliwie
  5. Dodaj do garnka pokrojone pomidory
  6. Pokrój w grubą kostkę cukinię i paprykę i dodaj do pomidorów i cebuli
  7. Posolone bakłażany przelej pod bieżącą wodą, aby spłukać goryczkę i nadmiar soli
  8. Odcedzone bakłażany dodaj do pozostałych warzyw
  9. Dodaj zioła, przykryj garnek i duś na małym ogniu do miękkości (ok. 30 minut)
  10. Przed podaniem wyjmij z garnku czosnek i liść laurowy i udekoruj świeżym tymiankiem

Ratatouille – dodatkowe informacje

Jeśli zachowasz kolejność dodawania warzyw, unikniesz dodawania do gulaszu wody, a gulasz będzie posiadał bardzo intensywny smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku
Następny przepis: Ratatouille w cukini

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode