Ragout z kurczaka

Ragout z kurczaka

Odkryj smak prawdziwej kuchni Francuskiej z tym przepisem na ragout z kurczaka. To klasyczne danie, popularne nie tylko we Francji, ale na całym świecie, jest prawdziwym przykładem domowej kuchni. Właściwie doprawiony i powoli gotowany, kurczak staje się niesamowicie delikatny i soczysty, pełen przenikających aromatów. Oczywiście, kluczem do sporządzenia mistrzowskiego ragout drobiowego jest wolne gotowanie, które pozwala wszystkim smakom pięknie się połączyć. To jedno z tych dań komfortowych, które możemy jeść wiele razy i nigdy się nie znudzi – idealne na rodzinne spotkania lub ciepły, zimowy wieczór. Poznaj ragout z kurczakiem!

Składniki:

  • 80-100 dag filetów z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 4-5 cebul
  • 50 g margaryny do smażenia
  • 500 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek stołowych ketchupu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki wg uznania
  • 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona lub ze słoika)
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę

Ragout z kurczaka – jak zrobić?

  1. Opłukane filety posypać solą (lub vegetą wg uznania) i pieprzem, oprószyć mąka. Na patelni rozgrzać margarynę, podsmażyć piersi z obu stron na złoty kolor. Obrane, i pokrojone na talarki pieczarki podsmażamy na margarynie razem z pokrojoną cebulą w piórka. Smażyć ok 7 minut. Pieczarki z cebulką przełożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego. Zalać bulionem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup, trochę soli jeśli będzie potrzeba i pieprz. Posypać natką pietruszki. Przełożyć do naczynia podsmażone piersi z kurczaka, dodać fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę, surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni do uzyskania miękkości ziemniaków.

Sposoby wyszukiwania na przepis ragout z kurczaka: ragu z kurczaka, ragout drobiowe, ragout z kurczakiem, ragout z kurczaka

Ragout z kurczaka – dodatkowe informacje

Na smażonych filetach utworzy się złocista, chrupiąca skórka, jeśli do mąki użytej do panierowania dodasz odrobinę cukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ragout wieprzowe z grzybami
Następny przepis: Ragout z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode