Ragout wieprzowe z grzybami

Ragout wieprzowe z grzybami

Ragout wieprzowe z grzybami to pyszne danie, zdolne wprawić w zachwyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ten aromatyczny gulasz, bogaty w wyraziste smaki i soczyste kawałki wieprzowiny, tworzy niezapomniane połączenie, które zasługuje na miejsce na każdym stole. Porcje suszonych grzybów dodają do tego dnia niepowtarzalnej głębi. Delikatne, dobrze przygotowane mięso pochłania bogatą mieszankę przypraw, tworząc danie pełne smaku i tekstury. Ragout wieprzowe z grzybami to nie tylko wyśmienite, ale i sycące danie idealne na rodzinne spotkania lub specjalne okazje. Bez względu na okoliczności, to danie z pewnością zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego z łopatki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżki zmielonych suszonych grzybów
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 50 ml śmietanki 12%
  • sól
  • pieprz

Ragout wieprzowe z grzybami – jak zrobić?

  1. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w niedużą kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Lekko solimy, dodajemy zmielone suszone grzyby, zalewamy 1,5 szklanki wody, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
  2. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody, wlewamy do mięsa i zagotowujemy mieszając. Chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy śmietankę. Podajemy z makaronem, kaszą lub kluskami.

Porady – Ragout wieprzowe z grzybami – dodatkowe informacje

Suszone grzyby mielimy w maszynce do mięsa – można wykorzystać połamane kawałki kapeluszy i trzonki grzybów. Taki proszek można wykorzystać również do przygotowania zup i sosów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rafaello z migdałami
Następny przepis: Ragout z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode