Racuchy drożdżowe z jabłkami
Przedstawiamy przepis na pyszne racuchy drożdżowe z jabłkami – tradycyjny polski deser, szczególnie popularny w okresie jesienno-zimowym. Te miękkie, aromatyczne placki, pełne słodko-kwaśnych jabłek sprawią, że Twoja kuchnia napełni się niezwykłym zapachem ciepła i domowego ciepła. Racuchy, te małe słodkości, które często kojarzą się z beztroskim dzieciństwem, są nie tylko smaczne, ale mają w sobie coś, co potrafi rozgrzać serce w chłodne dni. Spróbuj śmiało tego przepisu. W końcu kto z nas nie kocha drożdżowych placuszków z jabłkami? To szybka droga do radosnej atmosfery każdej domowej kuchni. Zachęcamy do eksperymentowania z tym przepisem!
admin
Składniki:
- Składniki na zaczyn
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- Składniki na racuchy
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 duże jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
Racuchy drożdżowe z jabłkami – przepis
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie zaczynu
Kruszymy drożdże do rondelka. Dodajemy do nich cukier i ciepłe mleko i mieszamy do chwili kiedy drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy, aby pozbyć się grudek. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. - Jabłka pokrojone w kostkę
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. - Jabłka z cynamonem i cukrem
Zasypujemy cukrem i cynamonem i odstawiamy na 10 min. - Ciasto z jabłkami
W misce łączymy przygotowany wcześniej zaczyn, jajka, mąkę oraz mleko. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Mieszamy całość i odstawiamy na 15 min. - Racuchy drożdżowe
Placuszki smażymy na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor.
Posypujemy cukrem pudrem.
Racuchy drożdżowe z jabłkami – dodatkowe informacje
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany – jeśli jest zbyt gęste dodajemy mleka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Racuchy drożdżowe prawie jak pączki
Następny przepis: Racuchy drożdżowe z jabłkami