Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Przedstawiamy przepis na pyszne racuchy drożdżowe z jabłkami – tradycyjny polski deser, szczególnie popularny w okresie jesienno-zimowym. Te miękkie, aromatyczne placki, pełne słodko-kwaśnych jabłek sprawią, że Twoja kuchnia napełni się niezwykłym zapachem ciepła i domowego ciepła. Racuchy, te małe słodkości, które często kojarzą się z beztroskim dzieciństwem, są nie tylko smaczne, ale mają w sobie coś, co potrafi rozgrzać serce w chłodne dni. Spróbuj śmiało tego przepisu. W końcu kto z nas nie kocha drożdżowych placuszków z jabłkami? To szybka droga do radosnej atmosfery każdej domowej kuchni. Zachęcamy do eksperymentowania z tym przepisem!

Składniki:

  • Składniki na zaczyn
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • Składniki na racuchy
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Racuchy drożdżowe z jabłkami – przepis
Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie zaczynu
    Kruszymy drożdże do rondelka. Dodajemy do nich cukier i ciepłe mleko i mieszamy do chwili kiedy drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy, aby pozbyć się grudek. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
  2. Jabłka pokrojone w kostkę
    Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Jabłka z cynamonem i cukrem
    Zasypujemy cukrem i cynamonem i odstawiamy na 10 min.
  4. Ciasto z jabłkami
    W misce łączymy przygotowany wcześniej zaczyn, jajka, mąkę oraz mleko. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Mieszamy całość i odstawiamy na 15 min.
  5. Racuchy drożdżowe
    Placuszki smażymy na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor.
    Posypujemy cukrem pudrem.

Racuchy drożdżowe z jabłkami – dodatkowe informacje

Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany – jeśli jest zbyt gęste dodajemy mleka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Racuchy drożdżowe prawie jak pączki
Następny przepis: Racuchy drożdżowe z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode