Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Trafnie określane jako „polskie pączki”, racuchy drożdżowe z jabłkami to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Znane ze swojego puszystego wnętrza i lekko chrupiącej skórki, racuchy są idealnym rozwiązaniem na chłodne popołudnie lub tłusty czwartek. Ten przepis na tradycyjne racuchy, które są „jak puch”, zawiera w sobie wszystko, co kochamy w polskiej kuchni. Sprawia, że zwykłe składniki, takie jak mąka, jabłka czy drożdże, zamieniają się w prawdziwe kulinarnie dzieło sztuki. Niezależnie od okazji, te niesamowicie smaczne i pełne aromatu racuchy zawsze będą strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • Ponad 40 sztuk
  • 1/2 kg mąki
  • 50g drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 4 jabłka
  • olej
  • cukier puder

Racuchy drożdżowe z jabłkami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesypać do miski.
    Dodać pokruszone drożdże, cukier i sól.
    Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek.
  2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  3. Do ciasta wbić jajko, porządnie wyrobić i połączyć z jabłkami.
  4. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju (z obu stron na złoty kolor).
    (Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy maczać ją w gorącym oleju.)
  5. Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i posypać cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: racuchy, jak, puch

Porady – Dodatkowe informacje: Racuchy drożdżowe z jabłkami

Ciasta nie odstawiam do wyrośnięcia, a placki zawsze są mięciutkie i puszyste.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Racuchy drożdżowe z jabłkami
Następny przepis: Racuchy drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode