Racuchy drożdżowe z jabłkami
Trafnie określane jako „polskie pączki”, racuchy drożdżowe z jabłkami to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Znane ze swojego puszystego wnętrza i lekko chrupiącej skórki, racuchy są idealnym rozwiązaniem na chłodne popołudnie lub tłusty czwartek. Ten przepis na tradycyjne racuchy, które są „jak puch”, zawiera w sobie wszystko, co kochamy w polskiej kuchni. Sprawia, że zwykłe składniki, takie jak mąka, jabłka czy drożdże, zamieniają się w prawdziwe kulinarnie dzieło sztuki. Niezależnie od okazji, te niesamowicie smaczne i pełne aromatu racuchy zawsze będą strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- Ponad 40 sztuk
- 1/2 kg mąki
- 50g drożdży
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 4 jabłka
- olej
- cukier puder
Racuchy drożdżowe z jabłkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Mąkę przesypać do miski.
Dodać pokruszone drożdże, cukier i sól.
Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek. - Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
- Do ciasta wbić jajko, porządnie wyrobić i połączyć z jabłkami.
-
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju (z obu stron na złoty kolor).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy maczać ją w gorącym oleju.) - Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i posypać cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: racuchy, jak, puch
Porady – Dodatkowe informacje: Racuchy drożdżowe z jabłkami
Ciasta nie odstawiam do wyrośnięcia, a placki zawsze są mięciutkie i puszyste.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Racuchy drożdżowe z jabłkami
Następny przepis: Racuchy drożdżowe z jabłkami i cynamonem