Racuchy drożdżowe na słono

Racuchy drożdżowe na słono

Czy słodkie wypieki to nie to, czego szukasz? Nie ma problemu! Przedstawiamy przepis na racuchy drożdżowe na słono. Te niesamowite danie można podać na śniadanie, lunch lub kolację. Doprawione ziołami, łagodne w smaku, mogą być doskonałym dodatkiem do zup lub stołowym przysmakiem. Choć większość osób kojarzy racuchy z deserem, ten przepis pokaże Ci, że może być zupełnie inaczej! Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół unikalnym smakiem słonych racuchów drożdżowych. Przygotuj się na wyjątkowe doświadczenie kulinarne!

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • płaska łyżka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • kawałek kiełbasy
  • papryka czerwona
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • sól, pieprz

Racuchy drożdżowe na słono – jak zrobić?

  1. Drożdże dokładnie rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Powoli dodajemy tyle mąki aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po usmażeniu odcedzamy na sitku z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Do wyrośniętego drożdżowego rozczynu dodajemy resztę mąki oraz dwa żółtka. Dokładnie mieszamy i znów odstawiamy na około 20 minut.
  4. Ubijamy pianę z dwóch białek ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy a na koniec dodajemy wystudzony farsz.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy ciasto i smażymy na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Racuchy drożdżowe na słono – dodatkowe informacje

Racuchy drożdżowe na słono można polać ketchupem lub sosem czosnkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Racuchy drożdżowe prawie jak pączki
Następny przepis: Racuchy drożdżowe z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode