Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe to tradycyjny polski przepis, który zdobywa coraz większą popularność nie tylko w naszym kraju, ale również za granicą. To doskonałe rozwiązanie dla osób poszukujących alternatywy dla tradycyjnych naleśników. Wyróżniają się one delikatnym smakiem i puszystą konsystencją, którą zapewniają drożdże. Aromat świeżo usmażonych racuchów, posypanych cukrem pudrem, rozprowadza się po całym domu, tworząc prawdziwie domową atmosferę. Znajdziecie sporo przepisów na racuchy drożdżowe na Youtube, dzięki czemu z łatwością opanujecie tę sztukę. To doskonały pomysł na deser lub słodkie, weekendowe śniadanie. Jesteście gotowi na tę kulinarną przygodę?
admin
Składniki:
- 300g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 20g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 50g cukru (3 łyżki) + 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 30g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 duże jabłko
- olej do smażenia
- ulubiona konfitura
- cukier puder
Racuchy drożdżowe – jak zrobić?
- Przesianą mąkę umieść w misce, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Na środku zrób dołek, wkrusz drożdże, wlej połowę mleka(ciepłego!), dodaj dwie łyżki cukru i delikatnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut (aż drożdże zaczną pracować).
- Jabłko obierz i pokrój na małe cząstki. Kiedy zaczyn ruszy, dodaj pozostałe składniki i mieszaj za pomocą drewnianej łyżki około 10 minut, aż konsystencja ciasta będzie gładka i napowietrzona. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Dodaj wcześniej pokrojone jabłko i delikatnie wymieszaj. Ciasto zostaw jeszcze na 10 minut, aby odpoczęło.
- Ciasto kładź łyżką zanurzoną w zimnej wodzie na rozgrzany olej. Smaż na złoto-brązowy kolor. Przełóż na ręcznik papierowy.
- Podawaj z ulubioną konfiturą lub/i z cukrem pudrem.
Smacznego!
Słowa kluczowe: racuchy drożdżowe, youtube
Racuchy drożdżowe – dodatkowe informacje
Filmik do tego przepisu krok po kroku znajduje się na kanale YouTube https://youtu.be/7s-coERmszA Oraz na instagramie /smacznie_na_talerzu/?hl=en
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Racuchy czekoladowe
Następny przepis: RACUCHY DROŻDŻOWE NA WODZIE