Racuchy czekoladowe
Racuchy czekoladowe to niesamowicie soczyste i słodkie przekąski, które z pewnością podbiją serca każdego miłośnika słodyczy. To doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnego menu i wprowadzenie do niego elementu niespodzianki. Wykonane z prostych składników, które są dostępne w praktycznie każdym domu, są idealnym sposobem na szybką przekąskę lub deser. Są nie tylko smaczne, ale także atrakcyjnie wyglądają. Z pewnością oczarują każdego swoim wyglądem i smakiem. Jeśli lubisz racuchy, ale chciałbyś spróbować czegoś nowego, racuchy czekoladowe na pewno zawrócą Ci w głowie! To doskonały wybór dla smakoszy, którzy nie mogą się oprzeć czekoladzie.
admin
Składniki:
- 480 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 100 g gorzkiej czekolady (lub czekolady mlecznej), dość drobno posiekanej
- 60 g świeżych drożdży
- 325 ml letniego mleka
- 2 jajka
- 3 – 4 łyżki cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- ulubione dodatki do podania
Racuchy czekoladowe – jak zrobić?
-
Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru i dokładnie rozetrzeć. Gdy staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać tak, aby nie było grudek. Dolać odrobinę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Uwaga: Pamiętajmy, że składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
- Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać do niego wyrośnięty rozczyn. Dodać jajko, mleko, olej i wymieszać wszystko drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto wyrabiać łyżką przez kilka minut, starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1 godzina ).
-
Na patelni rozgrzać olej. Nabierać porcję wyrośniętego ciasta – 1 łyżka – i kłaść na tłuszcz. Smażyć placuszki z obu stron do zrumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Uwaga: Smażymy na dość małym ogniu, aby racuchy nie spaliły się z zewnątrz i były dosmażone w środku.
- Jeszcze ciepłe racuchy podawać z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem, miodem, syropem klonowym, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem ( u mnie racuszki podane z jogurtem greckim i frużeliną wiśniową ).
Racuchy czekoladowe – dodatkowe informacje
Nabieranie ciasta ułatwimy sobie jeżeli przed każdym nabraniem będziemy maczać łyżkę w gorącej wodzie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym
Następny przepis: Racuchy drożdżowe