Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym
Pancakes na mleku zagęszczonym to prawdziwy rarytas smakowy, który zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Wzbogacenie tych puszystych placek rabarbarem daje delikatny, kwasowy akcent, który idealnie kontrastuje z słodkim profilem smakowym dania. Wszystko to razem tworzy idealną kompozycję, która sprawi, że zwykłe śniadanie zamieni się w prawdziwe kulinarne doświadczenie. Ten przepis na pancakes z mleka to propozycja na oryginalny i smaczny początek dnia. Bez wątpienia, pankejki na mleku, to sposób na zachwycenie bliskich i zaserwowanie im niezapomnianego śniadania. Wypróbuj sam i zaskocz swoich bliskich tym wyjątkowym przepisem!
admin
Składniki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 850 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% tłuszczu (2 opakowania: 500g + 350g)
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Kompot rabarbarowy:
- 200 g rabarbaru
- 1 szklanka wody
- 24 g cukru waniliowego (3 opakowania: 3 x 8g)
Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym – jak zrobić?
- Rabarbar drobno pokroić, przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier. Gotować 5 min, wystudzić.
- Jajka ubić ze szczyptą soli. Wlać olej i proszek do pieczenia – utrzeć na emulsję. Następnie wlać mleko i wystudzony kompot – wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto.
- Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje ciasta.
- Smażyć na sucho z obu stron rumiane placuszki.
Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym – dodatkowe informacje
Duża porcja – z podanej ilości składników wychodzi 56 placuszków (smażone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rachatłukum - lokum - turkish delight
Następny przepis: Racuchy czekoladowe