Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym

Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym

Pancakes na mleku zagęszczonym to prawdziwy rarytas smakowy, który zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Wzbogacenie tych puszystych placek rabarbarem daje delikatny, kwasowy akcent, który idealnie kontrastuje z słodkim profilem smakowym dania. Wszystko to razem tworzy idealną kompozycję, która sprawi, że zwykłe śniadanie zamieni się w prawdziwe kulinarne doświadczenie. Ten przepis na pancakes z mleka to propozycja na oryginalny i smaczny początek dnia. Bez wątpienia, pankejki na mleku, to sposób na zachwycenie bliskich i zaserwowanie im niezapomnianego śniadania. Wypróbuj sam i zaskocz swoich bliskich tym wyjątkowym przepisem!

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 850 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% tłuszczu (2 opakowania: 500g + 350g)
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Kompot rabarbarowy:
  • 200 g rabarbaru
  • 1 szklanka wody
  • 24 g cukru waniliowego (3 opakowania: 3 x 8g)

Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym – jak zrobić?

  1. Rabarbar drobno pokroić, przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier. Gotować 5 min, wystudzić.
  2. Jajka ubić ze szczyptą soli. Wlać olej i proszek do pieczenia – utrzeć na emulsję. Następnie wlać mleko i wystudzony kompot – wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto.
  3. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje ciasta.
  4. Smażyć na sucho z obu stron rumiane placuszki.

Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym – dodatkowe informacje

Duża porcja – z podanej ilości składników wychodzi 56 placuszków (smażone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rachatłukum - lokum - turkish delight
Następny przepis: Racuchy czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode