Pyzy z mięsem mielonym

Pyzy z mięsem mielonym

Przedstawiamy tradycyjny polski przepis na pyszne, domowe pyzy nadziewane mięsem mielonym. Stanowią doskonałe danie na każdy obiad lub kolację, które przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To sycące kulinarne doświadczenie czerpiące z tradycji polskiej kuchni. Pyzy są miękkie i delikatne, a w środku kryje się pyszny farsz z mięsa mielonego. Mimo że przepis jest dość pracochłonny, efekt końcowy zdecydowanie rekompensuje poświęcony czas. Pyzy nadziewane mięsem mielonym to danie, które z powodzeniem można podać na rodzinne spotkanie, ale i na codzienny obiad. Gwarantujemy, że zachwycą swoim smakiem!

Składniki:

  • Ciasto:
  • -1kg ziemniaków
  • -3łyżki mąki ziemniaczanej
  • -1jajko
  • Farsz:
  • -250-300g mięsa mielonego wieprzowego
  • -1cebula
  • -łyżka masła lub margaryny
  • -3łyżki bułki tartej
  • -1 jajko
  • przyprawy:sól pieprz,czosnel,majeranek

Pyzy z mięsem mielonym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy, a drugą połowę trzemy na tarce (na małych oczkach, tak jak na placki ziemniaczane).
  2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Stare poćiskamy od soku i mieszamy z ugotowanymi ziemniakami, dodając jajko i mąkę. Wyrabiamy ciasto (można podsypywać mąką, jeśli się klei, ale nie za dużo).
  3. Cebulkę podsmażamy, dodajemy mięso i przyprawiamy.
  4. Do ostudzonego mięsa wbijamy jajko i dodajemy bułkę. Całość mieszamy.
  5. Formujemy małe kulki.
  6. Odrywamy po kawałku ciasta (wielkości kluski śląskiej) i spłaszczamy na ręce. Na środku każdego placka układamy kulkę z mięsa.
  7. Formujemy pyzy.
  8. Przygotowane pyzy wrzucamy do gotującej osolonej wody. Gotujemy 10 minut od wypłynięcia.
  9. Podajemy z przysmażoną cebulką lub skwarkami.

xxxx – dodatkowe informacje

Pyzy z mięsem mielonym to danie, które z pewnością przypadnie Ci do gustu! Pyzy nadziewane mięsem mielonym są nie tylko smaczne, ale i sycące. Spróbuj przyrządzić je samodzielnie w domu. Podajemy je tradycyjnie z surówką lub ogórkiem kiszonym, co dodaje całości wyjątkowego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyzy z mięsem mielonym
Następny przepis: Quesadilla z farszem meksykańskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode