Pyzy z mięsem mielonym
Przedstawiamy tradycyjny polski przepis na pyszne, domowe pyzy nadziewane mięsem mielonym. Stanowią doskonałe danie na każdy obiad lub kolację, które przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To sycące kulinarne doświadczenie czerpiące z tradycji polskiej kuchni. Pyzy są miękkie i delikatne, a w środku kryje się pyszny farsz z mięsa mielonego. Mimo że przepis jest dość pracochłonny, efekt końcowy zdecydowanie rekompensuje poświęcony czas. Pyzy nadziewane mięsem mielonym to danie, które z powodzeniem można podać na rodzinne spotkanie, ale i na codzienny obiad. Gwarantujemy, że zachwycą swoim smakiem!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- -1kg ziemniaków
- -3łyżki mąki ziemniaczanej
- -1jajko
- Farsz:
- -250-300g mięsa mielonego wieprzowego
- -1cebula
- -łyżka masła lub margaryny
- -3łyżki bułki tartej
- -1 jajko
- przyprawy:sól pieprz,czosnel,majeranek
Pyzy z mięsem mielonym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy, a drugą połowę trzemy na tarce (na małych oczkach, tak jak na placki ziemniaczane).
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Stare poćiskamy od soku i mieszamy z ugotowanymi ziemniakami, dodając jajko i mąkę. Wyrabiamy ciasto (można podsypywać mąką, jeśli się klei, ale nie za dużo).
- Cebulkę podsmażamy, dodajemy mięso i przyprawiamy.
- Do ostudzonego mięsa wbijamy jajko i dodajemy bułkę. Całość mieszamy.
- Formujemy małe kulki.
- Odrywamy po kawałku ciasta (wielkości kluski śląskiej) i spłaszczamy na ręce. Na środku każdego placka układamy kulkę z mięsa.
- Formujemy pyzy.
- Przygotowane pyzy wrzucamy do gotującej osolonej wody. Gotujemy 10 minut od wypłynięcia.
- Podajemy z przysmażoną cebulką lub skwarkami.
xxxx – dodatkowe informacje
Pyzy z mięsem mielonym to danie, które z pewnością przypadnie Ci do gustu! Pyzy nadziewane mięsem mielonym są nie tylko smaczne, ale i sycące. Spróbuj przyrządzić je samodzielnie w domu. Podajemy je tradycyjnie z surówką lub ogórkiem kiszonym, co dodaje całości wyjątkowego smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyzy z mięsem mielonym
Następny przepis: Quesadilla z farszem meksykańskim