Pyszny gulasz ze schabu z dodatkiem warzyw
Nie ma nic lepszego na chłodne dni niż gorący, aromatyczny gulasz. Prezentowany przepis to idealna propozycja dla miłośników mięsnych dań – gulasz ze schabu z dodatkiem warzyw. To prosty, lecz niezwykle smaczny sposób na przygotowanie schabu. Gulasz jest idealnie przyprawiony, a mięso jest tak miękkie, że praktycznie rozpada się na kawałki. Warzywa dodają danie dodatkowej głębi i różnorodności smaku. Przygotowanie takiego gulaszu wcale nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno zachwyci Was i Waszych gości. Sprawdźcie sami, jak sprawić, że zwykły schab zamieni się w pyszny gulasz.
admin
Składniki:
- 500 – 600 g chudego schabu wieprzowego
- 2 białe lub czerwone cebule
- 2 średnie marchewki
- 1 duża czerwona papryka
- 10 sztuk pieczarek
- 2-3 duże pomidory malinowe
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % bądź jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka czerwona
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
- kasza orkiszowa
- ogórki kiszone
Pyszny gulasz ze schabu z dodatkiem warzyw – jak zrobić?
- Schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w drobną kostkę. Przekładam mięso do miski i przyprawiam: 1 łyżeczką soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczkami słodkiej papryki. Odstawiam na bok. Następnie wszystkie warzywa dokładnie myję i obieram. Po kolei, oprócz pomidora, kroję w niezbyt dużą kostkę. Pomidora pozbawiam miąższu i również kroję. Przygotowuję 2 patelnie: jedna, najlepiej teflonowa: druga, duża z grubym dnem bądź większy garnek z grubym dnem. Na patelnię teflonową wlewam 2 łyżki oleju rzepakowego, tłuszcz rozgrzewam i smażę partiami mięso, aby zamknąć pory i ładnie je przyrumienić. Usmażone mięso przekładam do lekko nagrzanej większej patelni. Z warzywami postępuję tak samo jak z mięsem, z tymże nie dodaję już tłuszczu i przesmażam krótko do lekkiego zarumienienia, każde warzywo osobno. Na sam koniec przesmażam pomidory z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego i przekładam to do podsmażonego schabu i warzyw. Wszystko zalewam gorącą wodą, tak aby woda okrywała mięso i warzywa do max. 2 cm powyżej. Wszystko duszę do zmięknięcia schabu, czyli około 45-60 minut. Po tym czasie wszystko doprawiam do smaku solą i pieprzem, podbijam kwaśną śmietaną, ówcześnie połączoną z odrobiną gorącego sosu.
- W garnku zagotowuję wodę z odrobiną soli i gotuję kaszę orkiszową przez 15 minut, aż do zmięknięcia.
- Gulasz wykładam na kaszy, podaję z ogórkami kiszonymi.
Smacznego!
Pyszny gulasz ze schabu z dodatkiem warzyw – dodatkowe informacje
Gulasz równie pysznie smakuje z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Dodaję ją na sam koniec gotowania. Warto również podać taki gulasz na ryżu bądź z młodymi ziemniakami, a jako dodatek sprawdzi się również surówka z kiszonej kapusty.