Pyszny chleb domowy
Składniki:
- 6 szklanki mąki (np. 3 szklanki mąki pszennej i 3 szklanki mąki żytniej)
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki wody ciepłej
- 50 g drożdzy
- 1 łyżka soli
- Ziarna według uznania, jak kto lubi
- Żółtko do posmarowania
Pyszny chleb domowy – jak zrobić?
-
1.
Mąkę wsypujemy do miski wraz z ziarnami (można dać różne rodzaje mąki, razowa, pszenna). Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, wlewamy to na mąkę i delikatnie mieszamy, dosypujemy sól, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
-
2.
Foremki wykładam papierem do pieczenia, a na spód sypię mąkę. Wyrośnięte ciasto przerabiam jeszcze raz przez chwilkę, wkładam do foremek wyłożonych papierem i czekam aż urosną trochę, wierzch smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 40 minut do godziny – trzeba je obserwować. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszek żeby się nie zaparzył. Dobrze wypieczony, będzie wtedy, kiedy po puknięciu w spód chlebek wyda głuchy odgłos.
Pyszny chleb domowy – dodatkowe informacje
Chleb domowy można zrobić również z mąki razowej i pszennej pół na pół i dodać ulubione ziarna. Z tej proporcji wychodzi jedna keksówka zwykła i jedna mniejsza lub okrągła forma od prodiża.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszny deser w 5 minut
Następny przepis: Domowy kebab w tortilli