Pyszny chleb domowy

Pyszny chleb domowy

Jeżeli kochasz zapach świeżo upieczonego pieczywa i pragniesz poczuć go we własnej kuchni, ten przepis jest dla Ciebie. Przygotuj się na pyszny chleb domowy, który swoim smakiem i aromatem przypomni Ci najlepsze swojskie pieczywo. Ten chleb swojej roboty to nie tylko źródło dumy z domowego pieczenia, ale również cudowny dodatek do codziennych posiłków. Z pomocą tego sprawdzonego przepisu odkryjesz, jak łatwo i przyjemnie jest upiec prawdziwy, smaczny chleb. Stworzenie własnej bułki przyniesie radość dla całej rodziny. Niezależnie od okoliczności, pyszny chlebek domowy zawsze będzie dobrą opcją.

Składniki:

  • 6 szklanki mąki (np. 3 szklanki mąki pszennej i 3 szklanki mąki żytniej)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody ciepłej
  • 50 g drożdzy
  • 1 łyżka soli
  • Ziarna według uznania, jak kto lubi
  • Żółtko do posmarowania

Pyszny chleb domowy – jak zrobić?

  1. 1.

    Mąkę wsypujemy do miski wraz z ziarnami (można dać różne rodzaje mąki, razowa, pszenna). Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, wlewamy to na mąkę i delikatnie mieszamy, dosypujemy sól, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

  2. 2.

    Foremki wykładam papierem do pieczenia, a na spód sypię mąkę. Wyrośnięte ciasto przerabiam jeszcze raz przez chwilkę, wkładam do foremek wyłożonych papierem i czekam aż urosną trochę, wierzch smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 40 minut do godziny – trzeba je obserwować. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszek żeby się nie zaparzył. Dobrze wypieczony, będzie wtedy, kiedy po puknięciu w spód chlebek wyda głuchy odgłos.

Pyszny chleb domowy – dodatkowe informacje

Chleb domowy można zrobić również z mąki razowej i pszennej pół na pół i dodać ulubione ziarna. Z tej proporcji wychodzi jedna keksówka zwykła i jedna mniejsza lub okrągła forma od prodiża.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszny deser w 5 minut
Następny przepis: Domowy kebab w tortilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode