Domowy kebab w tortilli
Nie ma nic lepszego niż domowy kebab w tortilli upieczony na świeżo. Ten przepis na kebab z kurczaka w tortilli to idealny sposób, aby zaspokoić pragnienie smaków z miejskiego food trucka w zaciszu własnego domu. Z durum kebabem w rękach, poczujesz się jakbyś był w centrum tętniącego życiem miasta. Przygotowanie ciasta na tortillę do kebaba i odpowiednie zawinięcie kebaba to sztuka, którą warto opanować. Niezależnie od tego, czy wolisz kebab wrap czy tradycyjny kebab wołowy, ten przepis na domowego kebaba z pewnością będzie spełniał wszystkie Twoje kulinarne marzenia. Kwestia smaku zależy głównie od jakości użytych składników.
admin
Składniki:
- Tortille:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 160 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- Farsz:
- pojedynczy filet z kurczaka (lub 40 dkg mięsa wołowego, mięso można również pomieszać)
- pół sałaty lodowej
- pomidor
- ogórek
- mała papryka
- czerwona cebula
- Sos czosnkowy:
- 3 ząbki czosnku (lub 2 duże)
- jogurt naturalny
- zioła (np. bazylia, oregano)
Domowy kebab w tortilli – jak zrobić?
-
Przygotuj tortille:
– Mąkę mieszaj z solą, następnie gotuj wodę i po ok. 3 minutach dodaj ją do mąki, potem dolej 2 łyżki oleju.
– Zagniataj ciasto rękami przez ok. 5 minut i odstaw na chwilę.
– Po jakimś czasie (ok. 10 minut) formuj ciasto w wałek i pokrój na 8 równych części.
– Bardzo cienko rozwałkuj ciasto, mają być większe niż średnica patelni. Smaż bez dodawania oleju przez ok. minutę z każdej strony.
– Jeśli przed podaniem tortille będą już zimne, zwilż je lekko wodą i wstaw na chwilę do mikrofalówki. -
Przygotuj sos:
– Wymieszaj składniki na sos i odstaw do lodówki. Najlepiej, jeśli sos jest schłodzony. -
Przygotuj mięso i warzywa:
– Obtacz mięso w przyprawie Kebab i smaż na patelni, od czasu do czasu mieszając.
– Sałatę drobno pokrój palcami na nieduże kawałki.
– Paprykę pokrój w cienkie paseczki.
– Pomidora pokrój w półksiężyce.
– Cebulę również pokrój, a ogórka w okrągłe plastry.
– Na środek tortilli połóż kolejno przygotowane warzywa.
– Dodaj wybraną ilość mięsa i polej sosem.
– Zawiń tortillę, zaczynając od lewej strony.
– Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Zielonego ogórka można zastąpić ogórkiem konserwowym, wtedy również świetnie smakuje.
Aby nadać tortilli bardziej wyrazisty smak i żółty kolor można dodać do niej przyprawy curry (łyżeczka).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszny chleb domowy
Następny przepis: Dewolaj z serem, masłem i świeżym szpinakiem