Domowy kebab w tortilli

Domowy kebab w tortilli

Nie ma nic lepszego niż domowy kebab w tortilli upieczony na świeżo. Ten przepis na kebab z kurczaka w tortilli to idealny sposób, aby zaspokoić pragnienie smaków z miejskiego food trucka w zaciszu własnego domu. Z durum kebabem w rękach, poczujesz się jakbyś był w centrum tętniącego życiem miasta. Przygotowanie ciasta na tortillę do kebaba i odpowiednie zawinięcie kebaba to sztuka, którą warto opanować. Niezależnie od tego, czy wolisz kebab wrap czy tradycyjny kebab wołowy, ten przepis na domowego kebaba z pewnością będzie spełniał wszystkie Twoje kulinarne marzenia. Kwestia smaku zależy głównie od jakości użytych składników.

Składniki:

  • Tortille:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 160 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • pojedynczy filet z kurczaka (lub 40 dkg mięsa wołowego, mięso można również pomieszać)
  • pół sałaty lodowej
  • pomidor
  • ogórek
  • mała papryka
  • czerwona cebula
  • Sos czosnkowy:
  • 3 ząbki czosnku (lub 2 duże)
  • jogurt naturalny
  • zioła (np. bazylia, oregano)

Domowy kebab w tortilli – jak zrobić?

  1. Przygotuj tortille:
    – Mąkę mieszaj z solą, następnie gotuj wodę i po ok. 3 minutach dodaj ją do mąki, potem dolej 2 łyżki oleju.
    – Zagniataj ciasto rękami przez ok. 5 minut i odstaw na chwilę.
    – Po jakimś czasie (ok. 10 minut) formuj ciasto w wałek i pokrój na 8 równych części.
    – Bardzo cienko rozwałkuj ciasto, mają być większe niż średnica patelni. Smaż bez dodawania oleju przez ok. minutę z każdej strony.
    – Jeśli przed podaniem tortille będą już zimne, zwilż je lekko wodą i wstaw na chwilę do mikrofalówki.
  2. Przygotuj sos:
    – Wymieszaj składniki na sos i odstaw do lodówki. Najlepiej, jeśli sos jest schłodzony.
  3. Przygotuj mięso i warzywa:
    – Obtacz mięso w przyprawie Kebab i smaż na patelni, od czasu do czasu mieszając.
    – Sałatę drobno pokrój palcami na nieduże kawałki.
    – Paprykę pokrój w cienkie paseczki.
    – Pomidora pokrój w półksiężyce.
    – Cebulę również pokrój, a ogórka w okrągłe plastry.
    – Na środek tortilli połóż kolejno przygotowane warzywa.
    – Dodaj wybraną ilość mięsa i polej sosem.
    – Zawiń tortillę, zaczynając od lewej strony.
    – Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Zielonego ogórka można zastąpić ogórkiem konserwowym, wtedy również świetnie smakuje.

Aby nadać tortilli bardziej wyrazisty smak i żółty kolor można dodać do niej przyprawy curry (łyżeczka).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszny chleb domowy
Następny przepis: Dewolaj z serem, masłem i świeżym szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode