Pyszne kotlety z kaszy jęczmiennej i sera białego
Przygotowaliśmy dla was wyjątkowy przepis na pyszne kotlety z kaszy jęczmiennej i sera białego. Ta pożywna i na bogato zapełniona białkiem potrawa zdobywa coraz większą popularność w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Zaskakują swoją nieoczywistą kombinacją składników i prostotą przygotowania. Delikatna tekstura kaszy idealnie komponuje się ze świeżością sera białego, tworząc niepowtarzalny smak, który zadowoli każdego, nawet najbardziej wymagającego gourmeta. Doskonała na obiad, kolację, a nawet na przekąskę w ciągu dnia. Ten przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej i sera białego jest idealnym wegańskim daniem, które może być nowym ulubieńcem Twojej rodziny.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie kaszy jęczmiennej
- 1 średnia marchewka
- Kawałek selera
- 1 duża cebula
- 1 opakowanie sera białego 250 gram z Piątnicy
- 1 duże lub 2 małe jajka
- Trochę posiekanego koperku
- Przyprawa uniwersalna, pieprz kolorowy, troszkę mielonego imbiru
- Trochę masła
- 3-4 łyżki bułki tartej do zagęszczenia masy
- Bułka tarta do panierki
- Oraz
- Sos borowikowy domowy lub z torebki
- Ogórki miodowe z domowej spiżarni
Pyszne kotlety z kaszy jęczmiennej i sera białego – jak zrobić?
- Kaszę razem z marchewką, selerem, łyżką masła, trochę przyprawy uniwersalnej zalać wodą i ugotować do miękkości.
- W tym czasie posiekać cebulę i usmażyć na masle z odrobiną oleju, na złoty kolor, ze szczyptą przyprawy uniwersalnej i 1 płaską łyżeczką cukru. Wystudzić.
- Kaszę osączyć i wystudzić.
- Marchew i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- W misce połączyć kaszę, roztarty widelcem ser, marchew, seler, cebulę, koperek, wbić jajko/ja dałam 2 małe/, bułkę tartą, tyle, aby masa była spoista. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem kolorowym, imbirem.
- Rozgrzać olej, ręce maczać w wodzie i formować małe kotleciki.
- Panierować je w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Na drugą stronę obracamy, gdy spód się zrumieni.
Ekspresowy sos borowikowy
Do rondelka wlać 1 szklankę zimnej wody, wsypać 1 opakowanie sosu borowikowego z torebki Knorr, wymieszać, zagotować do zgęstnienia.
Usmażone kotlety wysmienicie smakują z sosem borowikowym i ogórkami miodowymi ze słoiczka. Oj przydają się zapasy zimowe. Ogóreczki w tym daniu wpasowały się doskonale.
Polecam, danie idealne nie tylko na piątkowy obiad.
Słowa kluczowe: kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Pyszne kotlety z kaszy jęczmiennej i sera białego – dodatkowe informacje
Gdy mamy więcej czasu warto zrobić samemu sos grzybowy