Pyszne kotlety z kaszy jęczmiennej i sera białego

Pyszne kotlety z kaszy jęczmiennej i sera białego

Przygotowaliśmy dla was wyjątkowy przepis na pyszne kotlety z kaszy jęczmiennej i sera białego. Ta pożywna i na bogato zapełniona białkiem potrawa zdobywa coraz większą popularność w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Zaskakują swoją nieoczywistą kombinacją składników i prostotą przygotowania. Delikatna tekstura kaszy idealnie komponuje się ze świeżością sera białego, tworząc niepowtarzalny smak, który zadowoli każdego, nawet najbardziej wymagającego gourmeta. Doskonała na obiad, kolację, a nawet na przekąskę w ciągu dnia. Ten przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej i sera białego jest idealnym wegańskim daniem, które może być nowym ulubieńcem Twojej rodziny.

Składniki:

  • 1 opakowanie kaszy jęczmiennej
  • 1 średnia marchewka
  • Kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie sera białego 250 gram z Piątnicy
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • Trochę posiekanego koperku
  • Przyprawa uniwersalna, pieprz kolorowy, troszkę mielonego imbiru
  • Trochę masła
  • 3-4 łyżki bułki tartej do zagęszczenia masy
  • Bułka tarta do panierki
  • Oraz
  • Sos borowikowy domowy lub z torebki
  • Ogórki miodowe z domowej spiżarni

Pyszne kotlety z kaszy jęczmiennej i sera białego – jak zrobić?

  1. Kaszę razem z marchewką, selerem, łyżką masła, trochę przyprawy uniwersalnej zalać wodą i ugotować do miękkości.
  2. W tym czasie posiekać cebulę i usmażyć na masle z odrobiną oleju, na złoty kolor, ze szczyptą przyprawy uniwersalnej i 1 płaską łyżeczką cukru. Wystudzić.
  3. Kaszę osączyć i wystudzić.
  4. Marchew i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  5. W misce połączyć kaszę, roztarty widelcem ser, marchew, seler, cebulę, koperek, wbić jajko/ja dałam 2 małe/, bułkę tartą, tyle, aby masa była spoista. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem kolorowym, imbirem.
  6. Rozgrzać olej, ręce maczać w wodzie i formować małe kotleciki.
  7. Panierować je w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Na drugą stronę obracamy, gdy spód się zrumieni.

Ekspresowy sos borowikowy

Do rondelka wlać 1 szklankę zimnej wody, wsypać 1 opakowanie sosu borowikowego z torebki Knorr, wymieszać, zagotować do zgęstnienia.

Usmażone kotlety wysmienicie smakują z sosem borowikowym i ogórkami miodowymi ze słoiczka. Oj przydają się zapasy zimowe. Ogóreczki w tym daniu wpasowały się doskonale.

Polecam, danie idealne nie tylko na piątkowy obiad.

Słowa kluczowe: kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Pyszne kotlety z kaszy jęczmiennej i sera białego – dodatkowe informacje

Gdy mamy więcej czasu warto zrobić samemu sos grzybowy


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pyszne muffinki maślane
Następny przepis: Pyszne MUFFINKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode