Pyszne i zdrowie ciasteczka

Pyszne i zdrowie ciasteczka

Ciesz się pysznymi i zdrowymi ciasteczkami, które są łatwe do przygotowania i idealne do podjedzenia w ciągu dnia. Głównym składnikiem są tutaj ciasteczka z siemieniem lnianym, który jest skarbnicą wielu cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, kwasy omega-3 czy lignany. Dzięki nim, te ciasteczka są nie tylko smaczne, ale także służą zdrowiu. Stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych słodkości, a ich przygotowanie nie wymaga wielu składników ani specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Zatem wstawcie rękawy i przygotujcie miejsce na blacie – pora robić ciasteczka!

Składniki:

  • 1,5 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 szklanki siemienia lnianego
  • bakalie do przystrojenia (dla przykładu orzechy, pestki dyni, sezam, słonecznik, płatki migdałów)

Pyszne i zdrowe ciasteczka z siemienia lnianego – jak zrobić?

  1. Do większej miski włożyć margarynę, dodać cukier i połączyć w jednolitą masę. Następnie dodać żółtka i połączyć.
  2. Do szklanki wsypać oba budynie, proszek do pieczenia oraz szklankę mąki. Wsypać do masy w misce i połączyć w jednolitą masę.
  3. Odmierzyć 2 szklanki mąki i dodać do miski z masą. Obkruszyć brzegi miski z ciasta mąką i dalej postępować tak, jakby chciało się zrobić kruszonkę. Rozdzielać masę palcami na coraz drobniejsze kawałki, zużywając resztę mąki. Jak masa zacznie się sklejać, odstawić na bok.
  4. Siemię lniane zmielić młynkiem do kawy.
  5. Zmielone siemię lniane dodać do masy w misce. Po zmieleniu całości łączyć z masą jak przy robieniu kruszonki. Na końcu skleić masę w całość.
  6. Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Do miseczek wsypać dowolnie wybrane bakalie, na przykład słonecznik. Odrywać kawałek masy palcami, formować kulkę, lekko spłaszczać w dłoni, dociskać lekko do bakalii, kłaść na dłoni bakaliami do góry i spłaszczać formując kółko. Kłaść na blachę.
  8. Piec w temperaturze 180-200 stopni, aż ciasteczka będą jasno złote.

Pyszne i zdrowe ciasteczka – dodatkowe informacje

Zamiennie zamiast 1,5 kostki margaryny można użyć 1 kostkę margaryny i pół kostki smalcu. Doda to ciastkom kruchości i zyskają nowy smak. Polecam pieczenie tych ciasteczek razem z dziećmi. Masa nie przykleja się do rąk, więc może to być zarazem wspaniała zabawa i nauka!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka z M&M`s
Następny przepis: Ciastka z płatków owsianych ze słonecznikiem, żurawiną i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode