Ciastka z płatków owsianych ze słonecznikiem, żurawiną i orzechami

Ciastka z płatków owsianych ze słonecznikiem, żurawiną i orzechami

Dzisiejszy przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną i orzechami jest odpowiedzią na potrzebę zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych słodyczy. Są one doskonałym wyborem zarówno dla osób dbających o linię, jak i dla wielbicieli słodkich przekąsek. Dzięki dodatkowi słonecznika przysmak staje się nie tylko smaczniejszy, ale również bardziej wartościowy. A słodko-kwaśna żurawina doskonale komponuje się z chrupiącymi orzechami. Oto sposób na smaczne i zdrowe ciasteczka, które warto mieć zawsze pod ręką. To także świetna idea na prezent – pięknie zapakowane, mogą stanowić niecodzienny, lecz bardzo smakowity upominek.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka drobnej żurawiny
  • około 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 125g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciastka z płatków owsianych ze słonecznikiem, żurawiną i orzechami – jak zrobić?

  1. Masło stapiam i odstawiam do wystudzenia. W misce łączę płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik, posiekane orzechy i żurawinę, dodaję masło, jajka i mieszam. Wilgotnymi dłońmi formuje niewielkie koła, nieco spłaszczam i układam w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Ciastka piekę w 180 stopniach przez 25 minut.
  3. Smacznego.

Ciastka z płatków owsianych ze słonecznikiem, żurawiną i orzechami – dodatkowe informacje

Wyszło mi 20 sztuk ciasteczek. Ciasta są dobre, gdy ostygną – są wtedy kruche i chrupiące.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszne i zdrowie ciasteczka
Następny przepis: Ciastko fondue

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode