Pyszne i zdrowie ciasteczka
Ciesz się pysznymi i zdrowymi ciasteczkami, które są łatwe do przygotowania i idealne do podjedzenia w ciągu dnia. Głównym składnikiem są tutaj ciasteczka z siemieniem lnianym, który jest skarbnicą wielu cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, kwasy omega-3 czy lignany. Dzięki nim, te ciasteczka są nie tylko smaczne, ale także służą zdrowiu. Stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych słodkości, a ich przygotowanie nie wymaga wielu składników ani specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Zatem wstawcie rękawy i przygotujcie miejsce na blacie – pora robić ciasteczka!
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 1,5 kostki margaryny
 - 1 szklanka cukru
 - 6 żółtek
 - 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
 - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - ok. 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
 - 1,5 szklanki siemienia lnianego
 - bakalie do przystrojenia (dla przykładu orzechy, pestki dyni, sezam, słonecznik, płatki migdałów)
 
Pyszne i zdrowe ciasteczka z siemienia lnianego – jak zrobić?
- Do większej miski włożyć margarynę, dodać cukier i połączyć w jednolitą masę. Następnie dodać żółtka i połączyć.
 - Do szklanki wsypać oba budynie, proszek do pieczenia oraz szklankę mąki. Wsypać do masy w misce i połączyć w jednolitą masę.
 - Odmierzyć 2 szklanki mąki i dodać do miski z masą. Obkruszyć brzegi miski z ciasta mąką i dalej postępować tak, jakby chciało się zrobić kruszonkę. Rozdzielać masę palcami na coraz drobniejsze kawałki, zużywając resztę mąki. Jak masa zacznie się sklejać, odstawić na bok.
 - Siemię lniane zmielić młynkiem do kawy.
 - Zmielone siemię lniane dodać do masy w misce. Po zmieleniu całości łączyć z masą jak przy robieniu kruszonki. Na końcu skleić masę w całość.
 - Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Do miseczek wsypać dowolnie wybrane bakalie, na przykład słonecznik. Odrywać kawałek masy palcami, formować kulkę, lekko spłaszczać w dłoni, dociskać lekko do bakalii, kłaść na dłoni bakaliami do góry i spłaszczać formując kółko. Kłaść na blachę.
 - Piec w temperaturze 180-200 stopni, aż ciasteczka będą jasno złote.
 
Pyszne i zdrowe ciasteczka – dodatkowe informacje
Zamiennie zamiast 1,5 kostki margaryny można użyć 1 kostkę margaryny i pół kostki smalcu. Doda to ciastkom kruchości i zyskają nowy smak. Polecam pieczenie tych ciasteczek razem z dziećmi. Masa nie przykleja się do rąk, więc może to być zarazem wspaniała zabawa i nauka!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciastka z M&M`s
Następny przepis: Ciastka z płatków owsianych ze słonecznikiem, żurawiną i orzechami






