Pyszne i proste hamburgery po amerykansku

Pyszne i proste hamburgery po amerykansku

Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na pyszne i proste hamburgery po amerykańsku. Ten amerykański burger to klasyka ulicznej kuchni, której nie można sobie odmówić. Jest to przepis na mięso, po którym można spodziewać się niesamowitego smaku, poprzez nasz dobry burger przepis uczcisz tradycję amerykańskiej kuchni. Jeśli szukasz autentycznego, amerykańskiego hamburgera albo po prostu chcesz przygotować coś dobrego do jedzenia, przepis na amerykańskie burgery jest dla Ciebie. Z łatwością opanujesz sztukę tworzenia prawdziwego hamburgera po amerykańsku. Zrób sobie prawdziwe, amerykańskie, pyszne burgery dzięki naszemu krok po kroku przepisowi.

Składniki:

  • na 4 hamburgery:
  • 1) 1 bardzo drobno posiekana cebulka.
  • 2) 400g mielonego mięsa wołowego, chudego – dobrej jakości.
  • 3) 2 czubate łyżeczki ostrej musztardy – np. dijon.
  • 4) 2 łyżki ketchupu Heinz.
  • 5) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez wyciskacz.
  • 6) sól, pieprz.
  • 7) 4 bułki sezamowe do hamburgerów.
  • 8) 4 plasterki łatwo topiącego się sera – np. Hochland tost.
  • 9) 4 liście sałaty.
  • 10) pół czerwonej cebuli, pokrojonej w krążki.
  • 11) 4 duże plastry pomidora.
  • na sos Big Mac:
  • 1) 3-4 czubate łyżki majonezu.
  • 2) dwa duże ogórki korniszone.
  • 3) jedna mała cebulka biała.
  • 4) 2 łyżeczki ostrej musztardy – np. dijon.
  • 5) 2 łyżki ketchupu Heinz.
  • 6) sól, pieprz, cukier.
  • 7) kilka łyżek octu ze słoika ogórków korniszonych.

Pyszne i proste hamburgery po amerykańsku – jak zrobić?

  1. 1.
    Mięso mielone w temperaturze pokojowej mieszam z 1 bardzo drobno pokrojoną cebulką, ząbkiem czosnku, dwoma łyżeczkami musztardy, dwoma łyżkami ketchupu, doprawiam obficie solą, pieprzem i odstawiam na 5-10 minut do przegryzienia się smaków.
  2. 2.
    W tym czasie robię sos Big Mac. Ogórki korniszone miksuję w malakserze na bardzo drobno razem z jedną cebulką. Wykładam powstałą masę do miseczki i dodaję majonezu, musztardy ostrej oraz ketchupu. Dobrze mieszam, doprawiam solą, pieprzem, cukrem oraz odrobiną octu z ogórków. Probuje, aby uzyskać dobrą równowagę słodko-kwasnego smaku. Odstawiam do lodówki, aby przegryzł się.
  3. 3.
    Masę mięsną dzielę na 4 porcje, około 100g każda. Formuję w mokrych dłoniach 4 hamburgery i wykładam na gorącą patelnię z odrobiną oleju. Nie przewracam, nie dociskam szpatułką – po prostu daje się hamburgerom smażyć spokojnie, około 2-3 minuty z każdej strony, tak aby były lekko różowe w środku (jeżeli ktoś nie lubi hamburgerów średnio wysmażonych, niech je smaży dłużej).
  4. 4.
    Kiedy hamburgery się podsmażyły przez 3 minuty z każdej strony, wyciągam je z patelni i odkładam, aby „odpoczęły” przez 1-2 minuty. Wtedy mięso jest bardziej soczyste, bo soki wracają do środka kotleta, zamiast wypływać na zewnątrz.
  5. 5.
    Kiedy mięso odpoczywa, na tej samej patelni, na której smażyłam hamburgery – bez mycia, opiekam bułki sezamowe. Wtedy dodatkowo nasączają się smakiem mięsa podczas opiekania.
  6. 6.
    Kiedy bułki są złote, zdejmuje je z patelni, dolną część smaruję łyżeczką sosu Big Mac, układam na nich liść sałaty, plaster pomidora, hamburgera, plaster sera oraz krążki cebuli i przykrywam górą bułki.
  7. 7.
    Sos podaję również dodatkowo osobno, aby każdy według uznania mógł go sobie dodać, jeżeli chce.

Porady – dodatkowe informacje

1) Dopraw dobrze sos – musi być lekko ostry w smaku od cebulki oraz słodko-kwasny od ketchupu i octu z korniszonów.

2) Dopraw dobrze hamburgery, to one są bohaterami tego dania, oraz wybierz mięso dobrej jakości.

3) Ja użyłam sałaty, cebulki, sera, pomidora jako dodatków – jednak możecie wybrać co tylko wam odpowiada.

4) Mój sos Big Mac jest zainspirowany sosem z McDonald’s (metoda prób i błędów, nie smakuje identycznie, ale podobnie) oczywiście możecie wybrać jakiś inny sos, który wam odpowiada.

Smacznego!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszne i łatwe ciasto z owocami
Następny przepis: pyszne muffinki maślane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode