Pyszna, łatwa tarta ze szpinakiem i nie tylko

Pyszna, łatwa tarta ze szpinakiem i nie tylko

Podróżując po ścieżkach kulinarnych, spotykamy wiele różnorodnych dań, które urzekają nas swoją niepowtarzalnością. Jednym z nich jest złota, chrupiąca tarta ze szpinakiem, której przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Idealna na rodzinne spotkania, imprezy, czy po prostu na szybki obiad. Ta przepyszna tarta pełna jest bogactwa smaków – delikatny szpinak idealnie komponuje się z ciastem, za którym kryje się jeszcze więcej smacznych niespodzianek. Wszystko to tworzy wyjątkowy duet, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Bez wątpienia będzie to wymarzone danie dla miłośników szpinaku w nowoczesnej odsłonie. Przygotujcie się na kulinarną ucztę, która zaskoczy was swoją prostotą.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • łyżka zimnej wody
  • sól, pieprz
  • Nadzienie:
  • 400-500 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 150 ml śmietany
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa Kucharek
  • kawałek kiełbaski, trochę pieczarek, cebula – dodajemy to co lubimy i uważamy, że pasuje

Pyszna, łatwa tarta ze szpinakiem i nie tylko – jak zrobić?

  1. Ciasto: Z podanych składników formujemy ciasto i odkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Farsz: Przygotowujemy szpinak na patelni – doprawiamy przyprawami dodajemy wyciśnięty lub posiekany czosnek osobno podsmażamy cebulkę, pieczarki, kiełbasę. Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na nasmarowaną tłuszczem formę i podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 180 stopniach. Następnie na podpieczonym cieście układamy farsz, kolejność dowolna. Na sam wierzch wylewamy jajka wymieszane z śmietaną, żółtym serem. Można posypać majerankiem. Pieczemy 20 min. w piekarniku. Tartę możemy jeść na zimno i na ciepło.

Szybka tarta ze szpinakiem i nie tylko

Pyszna, łatwa tarta ze szpinakiem i nie tylko – dodatkowe informacje

Tartę możemy jeść na zimno i na ciepło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszna kawa z pianką
Następny przepis: Pyszna pasta jajeczna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode