Pyszna, łatwa tarta ze szpinakiem i nie tylko
Podróżując po ścieżkach kulinarnych, spotykamy wiele różnorodnych dań, które urzekają nas swoją niepowtarzalnością. Jednym z nich jest złota, chrupiąca tarta ze szpinakiem, której przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Idealna na rodzinne spotkania, imprezy, czy po prostu na szybki obiad. Ta przepyszna tarta pełna jest bogactwa smaków – delikatny szpinak idealnie komponuje się z ciastem, za którym kryje się jeszcze więcej smacznych niespodzianek. Wszystko to tworzy wyjątkowy duet, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Bez wątpienia będzie to wymarzone danie dla miłośników szpinaku w nowoczesnej odsłonie. Przygotujcie się na kulinarną ucztę, która zaskoczy was swoją prostotą.
admin
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 1/2 kostki zimnego masła lub margaryny
- 1 żółtko
- łyżka zimnej wody
- sól, pieprz
- Nadzienie:
- 400-500 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 150 ml śmietany
- 150 g tartego żółtego sera
- 2 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawa Kucharek
- kawałek kiełbaski, trochę pieczarek, cebula – dodajemy to co lubimy i uważamy, że pasuje
Pyszna, łatwa tarta ze szpinakiem i nie tylko – jak zrobić?
- Ciasto: Z podanych składników formujemy ciasto i odkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Farsz: Przygotowujemy szpinak na patelni – doprawiamy przyprawami dodajemy wyciśnięty lub posiekany czosnek osobno podsmażamy cebulkę, pieczarki, kiełbasę. Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na nasmarowaną tłuszczem formę i podpiekamy w piekarniku przez 10 min w 180 stopniach. Następnie na podpieczonym cieście układamy farsz, kolejność dowolna. Na sam wierzch wylewamy jajka wymieszane z śmietaną, żółtym serem. Można posypać majerankiem. Pieczemy 20 min. w piekarniku. Tartę możemy jeść na zimno i na ciepło.
Szybka tarta ze szpinakiem i nie tylko
Pyszna, łatwa tarta ze szpinakiem i nie tylko – dodatkowe informacje
Tartę możemy jeść na zimno i na ciepło.