Puszysty sernik z wiaderka

Puszysty sernik z wiaderka

Puszysty sernik z wiaderka to idealny przepis dla miłośników słodkości i wyjątkowych wypieków! To propozycja deseru, który swoim smakiem i delikatnością zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Jego tajemnica tkwi w unikalnym połączeniu najlepszych składników oraz precyzyjnym procesie przygotowania. Wykorzystanie gotowego wiaderka do ciasta to nie tylko wygoda i oszczędność czasu, ale także gwarancja idealnej konsystencji i smaku. Kluczowym elementem tego przepisu jest jednak studzenie sernika, które pozwala na utrzymanie jego puszystej struktury. Serdecznie zachęcamy do wypróbowania tego przysmaku!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • Masa serowa:
  • 1 kg serka waniliowego z wanilią (w wiaderku)
  • 6 żółtek
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • Piana:
  • 9 białek
  • 1 szklanka cukru

Puszysty sernik z wiaderka – jak zrobić?

  1. Dno tortownicy o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Składniki ciasta połączyć mikserem i rozsmarować na dnie blachy.
    Składniki masy serowej wymieszać także mikserem.
    Białka ubić dodając porcjami cukier, potem dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać.
    Masę wyłożyć na cieście.
    Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec sernik 55-60 minut.
    Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i w nim wystudzić sernik.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Sposób przygotowania: po upieczeniu sernika, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim sernik do wystudzenia. Następnie posyp sernik cukrem pudrem przed podaniem.

Puszysty sernik z wiaderka – dodatkowe informacje

UWAGA !!!
Sernik podczas pieczenia mocno wyrasta i blaszka powinna być dość wysoka.
Czas przygotowania podałam bez czasu na studzenie sernika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszysty sernik z polewą czekoladową
Następny przepis: Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode