Puszysty sernik z wiaderka
Puszysty sernik z wiaderka to idealny przepis dla miłośników słodkości i wyjątkowych wypieków! To propozycja deseru, który swoim smakiem i delikatnością zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Jego tajemnica tkwi w unikalnym połączeniu najlepszych składników oraz precyzyjnym procesie przygotowania. Wykorzystanie gotowego wiaderka do ciasta to nie tylko wygoda i oszczędność czasu, ale także gwarancja idealnej konsystencji i smaku. Kluczowym elementem tego przepisu jest jednak studzenie sernika, które pozwala na utrzymanie jego puszystej struktury. Serdecznie zachęcamy do wypróbowania tego przysmaku!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej typu 500
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- Masa serowa:
- 1 kg serka waniliowego z wanilią (w wiaderku)
- 6 żółtek
- 2 cukry waniliowe
- 3 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- Piana:
- 9 białek
- 1 szklanka cukru
Puszysty sernik z wiaderka – jak zrobić?
-
Dno tortownicy o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki ciasta połączyć mikserem i rozsmarować na dnie blachy.
Składniki masy serowej wymieszać także mikserem.
Białka ubić dodając porcjami cukier, potem dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na cieście.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec sernik 55-60 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i w nim wystudzić sernik.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Sposób przygotowania: po upieczeniu sernika, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim sernik do wystudzenia. Następnie posyp sernik cukrem pudrem przed podaniem.
Puszysty sernik z wiaderka – dodatkowe informacje
UWAGA !!!
Sernik podczas pieczenia mocno wyrasta i blaszka powinna być dość wysoka.
Czas przygotowania podałam bez czasu na studzenie sernika.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszysty sernik z polewą czekoladową
Następny przepis: Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem.