Puszysty sernik z mlekiem

Puszysty sernik z mlekiem

Wielbiciele słodkości z pewnością będą zachwyceni tym przepisem. Przedstawiam pyszny, aksamitny i niezwykle puszysty sernik z mlekiem. Ten kremowy deser o delikatnym, łagodnym smaku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Znakomicie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań, uroczystości czy po prostu jako gratka do popołudniowej kawy. Sernik z mlekiem jest ni tylko wyjątkowo smaczny, ale i prosty do wykonania. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, które zwykle każdy ma w swojej kuchni. Zawita do Ciebie smak klasycznego polskiego sernika, który będzie rozpływał się w ustach. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu!

Składniki:

  • 1 kilogram wysokiej jakości zmielonego twarogu
  • 7 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 gramów masła lub dobrej margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 dobre budynie waniliowe bez cukru
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Herbatniki jasne lub czekoladowe na spód
  • Na polewę: Mleczna czekolada, łyżka mleka, łyżeczka masła lub margaryny

Puszysty sernik z mlekiem – jak zrobić?

  1. Odzielamy żółtka od białek.
  2. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
  3. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło lub margarynę, mleko i dobrze miksujemy.
  4. Do tego dodajemy twaróg i ucieramy.
  5. Dodajemy budyń.
  6. Do masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Na spód wykładamy herbatniki.
  9. Wylewamy na nie masę.
  10. Pieczemy około godziny w 170 stopniach Celsjusza przez godzinę.
  11. Studzimy w uchylonym piekarniku.
  12. Czekoladę kruszymy do rondelka, dodajemy mleko i tłuszcz i roztapiamy cały czas mieszając.
  13. Smarujemy nią wystudzony sernik.

Słowa kluczowe: sernik z mlekiem

Puszysty sernik z mlekiem – dodatkowe informacje

Blaszka ok 25/30 cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszysty sernik na spodzie z herbatników maślanych
Następny przepis: Puszysty sernik z polewą czekoladową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode