Puszysty sernik z mlekiem
Wielbiciele słodkości z pewnością będą zachwyceni tym przepisem. Przedstawiam pyszny, aksamitny i niezwykle puszysty sernik z mlekiem. Ten kremowy deser o delikatnym, łagodnym smaku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Znakomicie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań, uroczystości czy po prostu jako gratka do popołudniowej kawy. Sernik z mlekiem jest ni tylko wyjątkowo smaczny, ale i prosty do wykonania. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, które zwykle każdy ma w swojej kuchni. Zawita do Ciebie smak klasycznego polskiego sernika, który będzie rozpływał się w ustach. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
admin
Składniki:
- 1 kilogram wysokiej jakości zmielonego twarogu
- 7 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 200 gramów masła lub dobrej margaryny
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 dobre budynie waniliowe bez cukru
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Herbatniki jasne lub czekoladowe na spód
- Na polewę: Mleczna czekolada, łyżka mleka, łyżeczka masła lub margaryny
Puszysty sernik z mlekiem – jak zrobić?
- Odzielamy żółtka od białek.
- Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
- Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło lub margarynę, mleko i dobrze miksujemy.
- Do tego dodajemy twaróg i ucieramy.
- Dodajemy budyń.
- Do masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na spód wykładamy herbatniki.
- Wylewamy na nie masę.
- Pieczemy około godziny w 170 stopniach Celsjusza przez godzinę.
- Studzimy w uchylonym piekarniku.
- Czekoladę kruszymy do rondelka, dodajemy mleko i tłuszcz i roztapiamy cały czas mieszając.
- Smarujemy nią wystudzony sernik.
Słowa kluczowe: sernik z mlekiem
Puszysty sernik z mlekiem – dodatkowe informacje
Blaszka ok 25/30 cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszysty sernik na spodzie z herbatników maślanych
Następny przepis: Puszysty sernik z polewą czekoladową