Puszysty sernik na spodzie z herbatników maślanych

Puszysty sernik na spodzie z herbatników maślanych

Puszysty sernik na spodzie z herbatników maślanych to klasyczny deser, który nigdy nie wychodzi z mody. To irresistible połączenie gładkiego i kremowego środka z intensywnym smakiem serka jest komplementowane przez lekko chrupiący spód z herbatników maślanych. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane – wszystko czego potrzebujesz to podstawowe składniki i trochę czasu. Jego uniwersalny smak sprawia, że jest idealny zarówno na rodzinne spotkania, jak i na wyjątkowe okazje. Przygotuj się więc na to, że ten sernik szybko stanie się jednym z twoich ulubionych deserów! Czas na odkrycie smaku puszystego sernika na spodzie z herbatników!

Składniki:

  • Spód:
  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek – u mnie wiejskie
  • 100 g masła – temperatura pokojowa
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru z ekstraktem z wanilii
  • 2 krople aromatu pomarańczowego
  • 1 szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • cukier puder
  • blaszka tortowa wyłożona papierem do pieczenia – średnica 26 cm

Puszysty sernik na spodzie z herbatników maślanych – jak zrobić?

  1. Herbatniki wałuję na sypki proszek, dodaję roztopione masło, mieszam, wykładam dno blaszki, wstawiam do lodówki.
  2. Masło z solą, cukrem, cukrem z ekstraktem wanilii, aromatem pomarańczowym, żółtkami miksuję na puch, ciągle miksując dodaję ser i mąkę ziemniaczaną. Do puszystej masy dodaję ubite na sztywno białka, mieszam do połączenia składników.
  3. Masę przekładam na spód ciasteczkowy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piekę 20 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 145 stopni i piekę jeszcze 70 minut.
  4. Piekarnik wyłączam, nie otwieram przez 15 minut, następnie uchylam drzwiczki i tak pozostawiam na pół godziny. Po tym czasie sernik wyjmuję, pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
  5. Sernik osypuję cukrem pudrem 🙂

Puszysty sernik na spodzie z herbatników maślanych – dodatkowe informacje

Sernik w tej formie wyrasta równo z rantami, niestety nie udało zrobić mi się zdjęcia, domownicy podskubali ciasto w czasie mojej nieobecności :))), aromat roznosi się po całym domu :)))


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszysty sernik na zimno ze śnieżką
Następny przepis: Puszysty sernik z mlekiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode