Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem

Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem

Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem to propozycja smakowitego, domowego deseru o aksamitnej konsystencji i słodkim, owocowym smaku. Idealne dla każdego łasucha, jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Ów przepis to doskonały sposób na połączenie składników, które zwykle mamy na wyciągnięcie ręki. Wykorzystanie sody do ciasta to genialny trik, który gwarantuje puszystość i lekkość placuszków. Jabłko dodaje zdecydowanej, owocowej nuty, a jednocześnie wprowadza do przepisu własne, naturalne słodzenie. Idealne do podania na śniadanie czy deser po kolacji. Z pewnością zadowolą najmłodszych, ale i dorośli nie będą mogli im się oprzeć. Musicie tego spróbować!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1 duże jabłko
  • olej do smażenia

Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem – jak zrobić?

  1. Żółtka ucieramy z miodem i cukrem waniliowym na puszystość. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek wlewamy mleko i miksujemy, następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Jabłko obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki lub nawet na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy.
  2. Na patelnię rozgrzewamy olej, kładziemy po sporej łyżce ciasta i smażymy racuszki po kilka chwil z każdej strony, do ładnego zrumienienia się. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Słowa kluczowe: racuchy z jabłkami z sodą, placuszki z jabłkami na sodzie, placki z jabłkami na sodzie, racuchy z jabłkami na sodzie

Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Racuszki można oprószyć cukrem pudrem.

Z tej receptury wychodzi około 12 sztuk racuszków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszyste racuchy z jabłkami
Następny przepis: Puszysty chleb

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode