Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem
Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem to propozycja smakowitego, domowego deseru o aksamitnej konsystencji i słodkim, owocowym smaku. Idealne dla każdego łasucha, jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Ów przepis to doskonały sposób na połączenie składników, które zwykle mamy na wyciągnięcie ręki. Wykorzystanie sody do ciasta to genialny trik, który gwarantuje puszystość i lekkość placuszków. Jabłko dodaje zdecydowanej, owocowej nuty, a jednocześnie wprowadza do przepisu własne, naturalne słodzenie. Idealne do podania na śniadanie czy deser po kolacji. Z pewnością zadowolą najmłodszych, ale i dorośli nie będą mogli im się oprzeć. Musicie tego spróbować!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki miodu prawdziwego
- na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- 1 duże jabłko
- olej do smażenia
Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem – jak zrobić?
- Żółtka ucieramy z miodem i cukrem waniliowym na puszystość. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek wlewamy mleko i miksujemy, następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Jabłko obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki lub nawet na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy.
- Na patelnię rozgrzewamy olej, kładziemy po sporej łyżce ciasta i smażymy racuszki po kilka chwil z każdej strony, do ładnego zrumienienia się. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Słowa kluczowe: racuchy z jabłkami z sodą, placuszki z jabłkami na sodzie, placki z jabłkami na sodzie, racuchy z jabłkami na sodzie
Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Racuszki można oprószyć cukrem pudrem.
Z tej receptury wychodzi około 12 sztuk racuszków.