Puszyste racuchy z jabłkami
Przepis na puszyste racuchy z jabłkami to tradycja, której nie można pominąć podczas rodzinnych spotkań. Wprost idealne na ciepłe, letnie popołudnia lub mroźne zimowe wieczory przy kominku. Te puszyste placuszki z delikatnymi jabłkami w środku to doskonałe połączenie smaków. Dzięki temu przepisowi stworzysz bliny z jabłkami, które zadowolą zarówno małych, jak i dużych smakoszy. To prosty i szybki sposób na przygotowanie pulchnej przekąski, która idealnie sprawdzi się jako deser lub urozmaicenie podczas śniadania. Czas na to, aby zabrać się za przygotowanie tych pysznych, jabłkowych racuchów.
admin
Składniki:
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jabłko
- cukier puder
- olej do smażenia
Puszyste racuchy z jabłkami – jak zrobić?
- Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy mikserem aż powstanie puszysta masa.
- Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy do połączenia się składników.
- Dodajemy jabłko i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.
- Podajemy posypane cukrem pudrem.
Porady – Dodatkowe informacje
Ogień powinien być mały, aby racuchy usmażyły się w środku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i miodem
Następny przepis: Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem