Puszyste racuchy z jabłkami

Puszyste racuchy z jabłkami

Przepis na puszyste racuchy z jabłkami to tradycja, której nie można pominąć podczas rodzinnych spotkań. Wprost idealne na ciepłe, letnie popołudnia lub mroźne zimowe wieczory przy kominku. Te puszyste placuszki z delikatnymi jabłkami w środku to doskonałe połączenie smaków. Dzięki temu przepisowi stworzysz bliny z jabłkami, które zadowolą zarówno małych, jak i dużych smakoszy. To prosty i szybki sposób na przygotowanie pulchnej przekąski, która idealnie sprawdzi się jako deser lub urozmaicenie podczas śniadania. Czas na to, aby zabrać się za przygotowanie tych pysznych, jabłkowych racuchów.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Puszyste racuchy z jabłkami – jak zrobić?

  1. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy mikserem aż powstanie puszysta masa.
  2. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy do połączenia się składników.
  3. Dodajemy jabłko i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.
  4. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Porady – Dodatkowe informacje

Ogień powinien być mały, aby racuchy usmażyły się w środku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i miodem
Następny przepis: Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode